Twinkle | Digital Commerce

Blogtips voor webwinkels - stap 2: blogonderwerpen bepalen

2017-05-28
180101
  • 4:13

Als het goed is heeft u dankzij de brainstormsessie (zie stap 1) nieuwe inzichten en inspiratie gekregen voor de onderwerpen waarover u gaat bloggen. Nu is het belangrijk om deze inzichten om te zetten naar concrete onderwerpen. In dit artikel een aantal handige tips.

Tekst: Myrna van Ballekom

Doelgroep
Het klinkt voor de hand liggend, maar bedenk altijd goed voor welke doelgroep u de artikelen gaat schrijven. Wanneer u gaat ‘gastbloggen’ op externe blogs kan deze doelgroep per blog verschillen. Wanneer u gaat bloggen op een intern blog, dan is het uw eigen doelgroep. Met de doelgroep in uw achterhoofd kunt u de onderwerpen van uw blogartikelen gaan bepalen.

De onderwerpen
Hieronder vindt u een aantal tips voor het bedenken van concrete onderwerpen voor de blogartikelen:

- een oplossing voor een probleem: 'Hoe…?'
- een stappenplan: ‘In drie stappen…’
- een handig overzicht, zoals ‘De 10 beste…’, ‘10 nadelen van…’, ’10 tips voor…’
- uw mening over een nieuw artikel of nieuwsbericht
- interview met een expert
- voorzie een verouderd blog van nieuwe inzichten
- leg een moeilijk onderwerp uit
- brainstorm over aanverwante onderwerpen






Inspringen op actuele gebeurtenissen
U kunt een complete contentagenda maken met de onderwerpen waarover u het hele jaar door blogartikelen gaat schrijven (dit volgt volgende maand in stap 3 van deze reeks), maar in sommige branches zijn ook regelmatig nieuwe ontwikkelingen die interessant zijn om direct te delen. Hierdoor kan het zijn dat u uw planning tussentijds moet aanpassen, waardoor u onderwerpen wisselt of gaat toevoegen aan deze agenda. Het zou immers jammer zijn als u deze ontwikkeling zomaar voorbij laat gaan. Het kan ook interessant zijn om in te springen op het actuele nieuws en dit te betrekken op uw eigen branche. Stel, er wordt door de Kamer een besluit genomen over een bepaalde financiële bezuiniging, wat heeft dit dan voor effect op de diensten die jullie aanbieden?

Inhaken op terugkerende gebeurtenissen
U kunt met uw blogartikelen ook inhaken op gebeurtenissen die jaarlijks plaatsvinden. Denk hierbij aan feestdagen zoals kerst en sinterklaas, maar ook vakanties, verjaardagen van het Koninklijk Huis en evenementen zoals het EK en de Olympische Spelen.

Trends in Google
Door te zien waar mensen op zoeken in Google, ziet u ook waar mensen op dit moment veel mee bezig zijn en wat de trends zijn. Google heeft een handige tool waarin u kunt zien wat op dit moment de zoektrends zijn, hiervoor kijkt u op: Google.com/trends.

Een voorbeeld van de trends voor ‘Willem-Alexander’

Zoektermen opnemen
Heeft u een trend ontdekt, dan is het interessant om de bijbehorende zoekterm op te nemen in de titel van uw artikel en een aantal keer in de tekst. Om goed te kunnen zien op welke zoektermen het meest wordt gezocht, kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van Google’s Keyword Tool. Met behulp van deze tool krijgt u een indicatie van het zoekvolume per maand op de aangegeven zoektermen én u krijgt suggesties voor interessante zoektermen.





Contentagenda
Als u een aantal blogonderwerpen heeft bedacht, kunt u deze onderwerpen gaan plannen in een contentagenda. Hierover leest u volgende maand meer in deel 3 van dit artikel.


------------------------------------------------------
Algemene blogtips:

1. Bloggen hoeft niet moeilijk te zijn
Veel mensen denken dat het schrijven van een blogartikel heel moeilijk is of dat het veel tijd kost, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Stel, u schrijft een e-mail naar een collega over een nieuwe ontwikkeling in de markt die u heeft gezien. De informatie die u in deze mail typt, zou u al als blogartikel kunnen gebruiken. Een blogartikel kan ook puur de beschrijving zijn van de nieuwe ontwikkeling met een oproep tot reactie: wat vinden jullie van deze ontwikkeling?. Op die manier kunt u ook meer interactie krijgen op uw blog.

2. Vermijd vakjargon
Als specialist in een bepaald vakgebied weet u natuurlijk alles over bepaalde onderwerpen, maar hou er rekening mee dat de doelgroep niet altijd alles weet. Probeer daarom ook vakjargon te vermijden of leg de specifieke begrippen uit in het artikel.

3. Less is more
Zorg dat de blogartikelen niet te lang zijn. Niemand houdt ervan om lange artikelen vanaf een beeldscherm te lezen, ze printen deze dan nog liever uit (al wordt dat ook steeds minder vaak gedaan). Zorg er daarom voor dat het artikel niet te lang en to-the-point is.

4. Zorg voor een pakkende titel
De titel boven uw blogartikel is eigenlijk het belangrijkste van uw hele artikel. Wanneer deze niet pakkend genoeg is, zal niemand uw artikelen gaan lezen. Zorg er daarom voor dat uw titel origineel, pakkend en duidelijk is.

5. Maak de tekst scanbaar
Zorg dat uw blogartikel scanbaar is door gebruik te maken van voldoende tussenkopjes, die aangeven waar het volgende deel van de tekst over gaat. Eigenlijk zou u minimaal één tussenkopje per twee alinea’s moeten gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat de afzonderlijke alinea’s niet te lang zijn, maximaal vijf regels per alinea met een witregel tussen twee alinea’s.

6. Regelmatig bloggen
Om uw eigen blog levend te krijgen en te houden en om naamsbekendheid te krijgen in de externe blogwereld is het belangrijk om regelmatig te bloggen. Ook Google vindt dit belangrijk. Hou voor een eigen blog minimaal één artikel per maand aan. Naarmate er vaker artikelen op uw blog komen, zal Google dit herkennen als nieuwsfeed en de artikelen steeds makkelijker opnemen in de zoekresultaten.
------------------------------------------------------


Myrna van Ballekom is head of copywriting bij Tribal Internet Marketing.