Twinkle | Digital Commerce

Amazon tempert verwachtingen over same day delivery

2017-11-11
180101
  • 1:26

Amerikaanse media schrijven al enige tijd over de plannen van Amazon met same day delivery. Het bedrijf temperde de verwachtingen gisteren bij de bekendmaking van zijn tweede kwartaalcijfers. De omzet groeide met 29 procent tot 12,8 miljard dollar, de winst kwam uit op 7 miljoen dollar.
 

Het zou volgens webmagazine Slate verwoestend uitpakken voor fysieke winkeliers als Amazon op dezelfde dag gaat bezorgen. Winkelondernemers vrezen dat Amazon, met zijn brede aanbod en lage prijzen, dan een belangrijke drempel wegneemt om online te kopen.

Dichter bij klanten
Maar zover is het nog niet, althans voorlopig niet. Over de snelheid van bezorging zei CFO Tom Szkutak gisteren (bron): ‘We willen dichter bij onze klanten komen te zitten, maar we zien geen mogelijkheid om same day delivery nu op grote schaal in te zetten. Natuurlijk kijken we altijd naar manieren om klanten beter te bedienen, maar het is niet rendabel om same day delivery nu breed beschikbaar te maken.’

Minder transportkosten
Amazon, dat binnenkort een Nederlandse entree zou maken, maakte gisteren bekend dit jaar zeker 18 nieuwe fulfilmentcentra te openen. Dit drukt de winst op korte termijn (1 cent per aandeel in het afgelopen kwartaal), maar het moet Amazon op de langere termijn rendabeler maken. Door dichter bij de klant te zitten daalden de transportkosten van Amazon wereldwijd al tot 4,6 procent van de omzet in het afgelopen kwartaal. Het kwartaal ervoor, toen Amazon het met minder fulfilmentcentra deed, bedroegen de transportkosten nog 5,1 procent van de omzet.

Mondiaal fulfilmentnetwerk
Amazon streeft uiteindelijk naar een mondiaal fulfilmentnetwerk, waar ook andere online retailers gebruik van kunnen maken.