Twinkle | Digital Commerce

5 e-commerce trends uitgelicht

2017-05-27
180101

Curt Finch, oprichter en CEO van Journyx, geeft op Mashable.com een overzicht van vijf ontwikkelingen die van invloed zijn op het huidige en toekomstige e-commerce landschap.


De e-commerce trends van Finch staan hieronder op een rij:

1. Ongebruikelijke of vercommercialiseerde producten
Het succes van Etsy en self-promoted artists die hun eigen werk online verkopen kan worden toegeschreven aan het feit dat het moeilijk is om vergelijkbaar werk ergens anders te vinden. Deze producten concurreren meer op individualiteit en esthetiek dan op prijs.

Aan de andere kant zijn er vercommercialiseerde producten, zoals consumentenelektronica, mainstream tools en andere apparatuur. Individuen verkopen deze producten over het algemeen minder succesvol online; hoewel consumenten deze producten graag via het web aanschaffen, geven ze de voorkeur aan grote retailers zoals Amazon. Er zijn echter wel enkele individuen of kleine bedrijven die het succes hebben gevonden door middel van aansluiting met grote retailers in deze categorieën. Lifeproof bijvoorbeeld, een merk van waterdichte en schokbestendige iPhone-hoesjes, dat zich aansloot bij Best Buy en hierdoor in staat was om het grote publiek te bereiken, terwijl het daarvoor gewoon een nicheproduct was.

2. Third-party e-commerce site providers
Third-party e-commerce providers bieden eenvoudige website-installatie en -onderhoud aan. Ze willen bedrijven aanspreken die de technische aspecten van hun e-commerce storefront  liever niet beheren.

3. Het ‘mom & pop’ effect
De traditionele papa-en-mamawinkels van vroeger maken nauwelijks groei door -  die neemt eerder af. Echter, in de digitale wereld kunnen - en hebben - gepersonaliseerde winkels wel succes. Chris Andrasick, CEO van Tacit Knowledge, is van mening dat het ‘mom & pop’ voordeel groter is dan klantloyaliteit en er is ook een logistiek voordeel. Andrasick: ‘Kleinere winkels zijn niet opgezadeld met anachronistische organisatiestructuren die een bedrijf segmenteren per kanaal, zoals de winkel, catalogus of digitaal.’ Daarnaast komen er steeds meer bedrijven die zich richten op het ondersteunen van de ‘moms & pops’ van het web, waardoor ze tools krijgen aangereikt om te kunnen concurreren met de grote jongens.

4. Remarketing
Statische marketing is dood en bedrijven - van iedere omvang - dienen creatief te zijn om op te vallen. Voor e-commerce partijen is remarketing een van die manieren – het gebruik van meerdere touches om zo aanhoudende interesse in het product te genereren.

Het gevaar met dit soort marketing is dat gebruikers geïrriteerd kunnen raken door het ‘creepy’ karakter van de advertenties die hun volgen. Maar zo’n advertentie kan ook werken als laatste duwtje in de rug voor een consument om alsnog de aankoop te doen. (Zie ook: Zalando’s schreeuw om aandacht)

5. Mobiel
Mobiele apparaten worden steeds populairder als toegangspoort tot internet. Hierdoor hebben webwinkels die een voor de mobiel geoptimaliseerde webshop hebben of mobiele applicatie meer kans op verkoop.

Er is echter een ‘dark side’ voor fysieke winkels als het gaat om mobiele apparaten. Harry Hirschman, VP marketing en business development bij Vendio: ‘De grootste uitdaging voor fysieke winkels is de groei van “showrooming”. Target verloor bijvoorbeeld een aantal leveranciers na conflicten over de prijzen in de winkel en daarbuiten. Consumenten bezoeken dan een Target-winkel, bekijken de prijs en vergelijken deze via een mobiele telefoon om zo te achterhalen of ze via het web een betere prijs kunnen vinden.’

Trouwe fans
Het e-commerce landschap zal zich blijven ontwikkelen en veel trends kunnen verschuiven of wellicht verouderd zijn. Iets wat constant blijft, is de noodzaak om een trouwe schare fans op te bouwen door te concurreren op waarde en door het verstrekken van een uitmuntende service.

Bron: Mashable.com