Twinkle | Digital Commerce

Marktplaats niet aansprakelijk voor verkoop namaakproducten

2017-05-27
600591
  • 1:09

Marktplaats heeft een juridische overwinning behaald op Stokke, fabrikant van de bekende Tripp Trapp stoelen. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde gisteren dat Marktplaats een neutraal platform is en niet aansprakelijk kan worden gesteld voor verkoopaanbiedingen.

De zaak tussen Marktplaats en Stokke loopt al sinds 2006. Het hof oordeelde gisteren in hoger beroep dat Marktplaats moet worden gezien als een opslagdienst, die zelf geen actieve rol speelt in juridische zin; het feit dat Marktplaats zijn aanbod zo aantrekkelijk mogelijk wil presenteren en daar ook voor adverteert, wil volgens het hof nog niet zeggen dat specifieke aanbiedingen op de site gepromoot worden.

Controle vooraf
Marktplaats komt zijn verplichting na om op te treden tegen inbreukmakende advertenties (notice & takedown), maar het bedrijf handelt volgens het hof ‘niet onzorgvuldig door geen preventieve controle uit te voeren’. Stokke had geëist dat Marktplaats NAW-gegevens van verkopers zou gaan verzamelen, maar zover wil het hof niet gaan (arrest).

Nieuwsuur
Ook designer Annet van Egmond had graag zien dat Marktplaats verkopers actief om persoonlijke gegevens moet vragen, zei ze afgelopen maandag in het tv-programma Nieuwsuur. U vindt het item over de illegale handel op handelssites hieronder.