Twinkle | Digital Commerce

‘Noord-Europa enorm potentieel voor internationale retailers’

2017-05-27
180101
  • 1:28

Cross border e-commerce in Scandinavische landen blijkt met name gericht op buurlanden door barrières die consumenten ondervinden. Al blijken jongeren wel steeds meer geïnteresseerd in buitenlandse goederen. Noord-Europa biedt hierdoor een enorm potentieel voor internationale retailers.

Dit stelt Swiss Post International, naar aanleiding van een onderzoek onder 4000 Scandinavische consumenten en 360 bedrijven die online actief zijn. Tom Sjölin, CEO van Swiss Post International Scandinavië, laat weten dat met name de jongere generatie geïnteresseerd is in buitenlandse producten. Het gegeven dat veel Noord-Europeanen echter nog steeds de voorkeur geven aan shoppen via webshops in eigen land of omringende landen heeft verschillende verklaringen: zo is 25 procent bang dat de producten niet worden geleverd, vindt 23 procent het bestelproces op buitenlandse websites te complex en koopt 19 procent liever niet buiten de EU in verband met de douanebelasting, met name in Noorwegen (zie afbeelding hieronder). Hoge verzendkosten en taalbarrières behoren ook tot de drempels voor cross border shopping onder Scandinavische consumenten.



Wegnemen
Om het potentieel van de Noord-Europese markt te benutten, moeten de huidige barrières worden weggenomen. Dit kan door het bieden van prijsvoordelen, lage verzendkosten en het aanbieden van producten die niet beschikbaar zijn in het eigen land, aldus het onderzoek (zie afbeelding hieronder). Op deze manier kunnen internationale retailers consumenten uit Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen aanmoedigen in hun cross border aankopen. Voor Noorwegen zouden ondernemers moeten nadenken over het ontwikkelen van een oplossing voor het terugbrengen van de invoerrechten, bijvoorbeeld door de inzet van een collectief customs clearance system.



Het rapport
Het volledige rapport 'Distance selling in the Nordic countries', uitgevoerd door Swiss Post International, kunt hier downloaden.