Wel eens nagedacht over de Nordics als gebied voor uw online activiteiten? Veel Nederlandse webondernemers zijn blind voor landen als Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. ‘Te kleine markten’, hoor ik regelmatig, of ‘Nee, doe maar Duitsland’. Onterecht vind ik.
Ik zal niet zeggen dat de Scandinaviërs online shopping hebben uitgevonden, maar het zit er wel dicht tegenaan. Nergens ter wereld is het kopen online zo ingeburgerd en is de internetdichtheid zo hoog. Op zich logisch dat ze er veel online bestellen; het eerst volgende dorp met een winkel ligt van 80 kilometer verderop. Gemak is dus een belangrijke drijver, maar dat is het niet alleen. De Scandinaviër is een harde werker. De meeste mannen en vrouwen werken 40 uur per week. Dit kan ook vanwege de perfecte kinderopvang (gratis). Afleveren aan huis heeft weinig zin, want overdag is er niemand thuis. Ze pikken het pakket wel op bij een afhaalpunt onderweg naar het werk.
Harde werkers
Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom mannen en vrouwen fulltime werken in Scandinavië? Kijk dan eens naar het prijsniveau. Nergens in Europa is het leven duurder dan in de Nordics. De btw ligt rond de 25 procent, de kosten van een gemiddelde medewerker beginnen rond de 3.500 euro bruto. Nergens ter wereld kun je een halve komkommer kopen, behalve op de markt in de Nordics. Domweg omdat een hele te duur is.
Vergelijkbare cultuur
Scandinaviërs lijken daarnaast erg op ons Nederlanders. Het is niet voor niets dat Scandinavische voetballers zich hier in Nederland zo snel aanpassen en thuisvoelen. Scandinaviërs houden ook van trendy kleding, leuke woonaccessoires, bakfietsen en merkkinderkleding en ze voelen zich thuis in gespecialiseerde webshops.
Direct competitief
Stel u hebt een mooi product, dat online in Nederland goed verkoopt. Vergelijk uw prijs dan eens met de concurrentie in Denemarken of Zweden. U zult waarschijnlijk versteld staan. Ik schat in dat u er erg goed uitspringt en dat u direct competitief bent. Ook zult u waarschijnlijk ontdekken dat het aanbod aan concurrenten erg meevalt. Zeker als u dit vergelijkt met de overspoelde markten als de UK en Duitsland. Daar zijn ook de marketingkosten torenhoog, wat in de Nordics niet het geval is.
25 miljoen mensen
Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee, u spreekt waarschijnlijk niet de taal en het vervoer van een pakket naar de Nordics loopt vaak in de papieren. Ook zijn de afzonderlijke markten niet erg groot: Denemarken heeft circa 5,5 miljoen inwoners, Zweden 9 miljoen, Finland 5 miljoen en Noorwegen ook ongeveer 5 miljoen.
Maar toch zijn er zeker kansen. De totale markt is met zo’n 25 miljoen mensen het overwegen waard. Met het aanbieden van creditcard maakt u een goede start, maar als u ook op rekening kunt leveren en betaalmethode Dankort (de ‘Deense iDeal’) kunt aanbieden, dan maakt u reuzenstappen. Logistieke afspraken zijn goed te maken met lokale partijen als Direct Link en Posten. De vijver is misschien niet groot, maar de vissen bijten wel!
Ik kom heel vaak in Zweden, maar bovenstaand verhaal klopt niet helemaal.
U zegt dat het leven in Scandinavië zo ontzettend duur is. Maar in Zweden zijn bijvoorbeeld kleding en boeken veel goedkoper dan hier.
En de prijzen van voedsel vallen ook heel erg mee. De komkommer daar zal niet veel duurder zijn dan eentje hier.
De huizen zijn er bovendien heel goedkoop, dus de mensen hebben veel lagere woonlasten dan wij in NL. Dus ze houden van hun mooie salarissen meer te besteden over. Vooral omdat zowel de kinderopvang, het onderwijs en de zorg gratis zijn.
En dat is natuurlijk fijn voor webwinkels.
Uw argument dat de mensen verder van winkels afwonen gaat maar heel ten dele op. Namelijk alleen voor de inwoners van de noordelijke helft. In het zuiden stikt het van de winkels met alles wat je maar bedenken kunt. En in het noorden wonen wel heel weinig mensen.
Dat er overdag weinig mensen thuis zijn, klopt wel. En ook dat er erg veel online geshopt wordt.
Jammer dat we geen alcohol naar Scandinavië mogen exporteren. Want dat is daar schreeuwend duur. ;-)
P.S. Ik spreek alleen over Zweden. Ik weet het niet zeker, maar heb het idee dat de andere Scandinavische landen een hoger prijspeil hebben.
Voor wat betreft Noorwegen geldt inderdaad dat de prijzen hoger zijn dan in NL. En ze betalen ook meer belasting. Maar dat houdt wel in dat ze voor de rest nauwelijks aanvullende kosten hebben (voor bijv. de zorgverzekering). Bovendien ligt een modaal jaarsalaris daar ook boven de 40.000.
De levenstandaard is er erg hoog en de werkeloosheid was er (voor de crisis) bijna 0. Ik heb niet de indruk dat men daar meer werkt omdat het anders niet te bekostigen is, maar meer omdat men het wil. En er dus de voorzieningen voor zijn (zoals de kinderopvang).
Noorwegen is schreeuwend duur v.w.b. levensonderhoud. Zeker voor ons Nederlanders, maar ook de Noren zelf weten dat ze één van de duurste (westerse) landen zijn op dit gebied. Levensmiddelen zijn gemiddeld een factor 2,5 t.o.v. onze prijzen, maar daar staat tegenover dat het gem. salaris rond de 4.100 ,-- bruto ligt en dat "wonen" er gemiddeld genomen goedkoop is. Uiteraard zijn er uitzonderingen want wonen in de grote steden is ook in Noorwegen duur...
Hoewel een land met gigantische olievoorraden is brandstof er bijna onbetaalbaar! In het noorden betaal je 1.85 voor een liter diesel.
Belastingdruk is ongeveer gelijk aan NL, maar de BTW is 25%.. Dat maakt de producten (Noorwegen moet bijna alles invoeren) ook duur!
Noren werken veel en hard, maar zijn ook echte levensgenieters! Ze eten -ondanks de forse prijzen- relatief veel buiten de deur, doen bovengemiddeld veel aan outdoor-sport en houden van mooie spullen.
Maar: een Noor koopt bij voorkeur kwalitatief goede producten en vindt de prijs van minder belang! Zeker als het gaat om meubels e.d. Niet vreemd overigens, want zeker in het noorden speelt het leven zicht een groot deel van het jaar binnen af...