Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe internetapotheek in de maak

2017-11-08
180101
  • 1:28

StadsApotheken Nederland, een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse apotheken, lanceert begin mei een internetapotheek. ‘Door de ontwikkelingen rond De Thuisapotheek kwam het proces in een stroomversnelling’, aldus de organisatie in een persbericht.

StadsApotheken Nederland was aanvankelijk van plan om in juli online te gaan verkopen, maar na het omvallen van De Thuisapotheek wil de organisatie patiënten sneller een alternatief bieden. Navraag leert dat het gaat om een nieuw verband van apothekers, die online en offline verkoop willen combineren. Een website is nog niet in de lucht.

Supermarktachtig
Volgens StadsApotheken Nederland getuigen (de reacties op) het faillissement van De Thuisapotheek van een grote behoefte aan online bestellen, maar dan wel in combinatie met de persoonlijke aandacht en de gedegen kennis van de echte apotheker. Richting De Thuisapotheek - de site is nog wel live - sneert de nieuwkomer in het persbericht: ‘Medicijnen horen niet op een supermarktachtige manier verkocht te worden, daar hoort een toelichting van en toezicht door een vakspecialist bij. StadsApotheken Nederland slaat rechtsaf waar de grote jongens rücksichtslos rechtdoor gingen.’

Belofte
De nieuwe organisatie wil alle medicijnen die in de fysieke apotheek te krijgen zijn online gaan aanbieden, alsook combinaties van geneesmiddelen. StadsApotheken Nederland belooft snelle en goedkope levering, meertalige service en kwaliteit door onder andere regelmatig overleg met artsen. Ook belooft het verband af te zien van ‘dwingende telefonische acquisitie’, waar De Thuisapotheek in het verleden van werd beticht.

Kring-apotheken en Mediq
De medicijnverstrekkers achter StadsApotheken Nederland gaan online de concurrentie aan met onder andere Kring-apotheek en Mediq. Kring-apotheek startte in 2009 met de online verkoop van medicijnen waar de patiënt geen recept voor nodig heeft. Concurrent Mediq opende vorig voorjaar een webwinkel waar de patiënt terecht kan voor zelfzorgproducten en receptgeneesmiddelen.