Twinkle | Digital Commerce

Groupon start vipservice

2017-05-27
180101
  • 2:06

Groupon heeft, in de afgelopen weken, een experiment met een vipservice uitgerold in een aantal geselecteerde steden. Deze service biedt leden - voor 30 dollar per jaar - vroegtijdig toegang tot deals, de mogelijkheid om deals uit het verleden aan te schaffen en ‘Anytime Refunds’.

Als een beursgenoteerd bedrijf is het van groot belang dat Groupon een groei weet vast te houden. Het bedrijf heeft echter niet alleen te maken met grote concurrentie van andere groepskortingsites, maar moet ook zorgen dat zowel consumenten als merchants tevreden blijven. De logica van een vipservice ligt dan ook voor de hand, zo schrijft Patricio Robles op Econsultancy.com. Want door het aanbieden van deze vipservice ontvangt Groupon niet alleen dertig dollar extra per jaar van een abonnee, maar het bedrijf stimuleert ook de loyaliteit van de consument aan Groupon, wat uiteindelijk kan zorgen voor meer omzet.

Bedrijven
Maar hebben bedrijven hier ook baat bij, vraagt Robles zich af. Groupon bedient immers twee markten: de consumenten- en bedrijvenmarkt – en misschien zijn de bedrijven nog wel de belangrijkste doelgroep. Want zonder een constante stroom aan bedrijven die bereid zijn om kortingen op hun producten en diensten te geven, heeft Groupon niets om te vermarkten aan zijn gebruikers.

Nu zijn veel bedrijven sceptisch geworden over diensten als Groupon, afvragend hoe verstandig het is om hoge kortingen te geven om klanten te krijgen, van wie velen nooit meer terugkeren. Er wordt ook al gezegd dat de deals die groepskortingsites aanbieden steeds minder aantrekkelijk worden, wat kan betekenen dat bedrijven of het daily deal-model geheel vermijden of dat ze meer savvy zijn geworden over hetgeen ze aanbieden.

Half-baked
Met dit in gedachten lijkt de vipservice van Groupon half-baked, aldus Robles. Want als bedrijven Groupon gaan vermijden en anderen bieden steeds minder aantrekkelijke deals aan, dan ligt er niet een probleem in de consumentenmarkt maar aan de bedrijfszijde. In plaats van het aanbieden van een viplidmaatschap aan abonnees, kan Groupon zich dan beter richten op het belonen van abonnees die de aangesloten bedrijven het meeste opleveren. Met andere woorden, Groupon zou zijn abonneebestand moeten segmenteren in twee groepen: abonnees die op zoek zijn naar een langetermijnrelatie en seriële cheapskates.

Dit betekent wel dat Groupon meer moet doen op het gebied van tracking, iets wat het bedrijf om een bepaalde reden niet zo groot heeft aangepakt als je zou verwachten. Maar als Groupon wil overleven en floreren, is een viplidmaatschap van 30 dollar per jaar waarschijnlijk niet de game-changer die het nodig heeft, besluit Robles zijn bericht.

Bron: Econsultancy.com