Twinkle | Digital Commerce

Tweede Kamer wil maandag als bezorgdag behouden

2017-05-27
382382
  • 1:26

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de maandag behouden als bezorgdag voor brievenbuspost. Het kabinet wil de maandag juist schrappen uit de Postwet, waardoor PostNL vijf bezorgdagen overhoudt en kosten kan besparen. De PVV is daartegen, het CDA vooralsnog ook.

Op dit moment willen alleen de fracties van VVD en D66 de maandag als verplichte bezorgdag afschaffen. ‘De voorstellen zijn slecht gevallen bij het CDA’, zei Ad Koppejan gister in een debat. Volgens het Kamerlid wordt de maandag alleen geschrapt uit oogpunt van kostenbesparing en blijven burgers en ondernemers met lege handen achter. ‘Wij vinden dit volstrekt onvoldoende’, tekende perbureau Novum uit de mond van Koppejan op.

Duurder
Maar ook als regeringspartij CDA instemt, ontbreekt een meerderheid in de Kamer, want de PVV stelt dat er ‘niet moet worden gemorreld’ aan de dienstverlening. Staatssecretaris Bleker, die eerder al bekend maakte dat een postzegel een halve euro gaat kosten (plus 9 procent), tekende aan dat de postbezorging alleen maar duurder zal worden als de maandag als bezorgdag blijft bestaan. In een brief aan de Kamer over zijn voornemen schreef hij vorige week: 'Met de door mij voorgestelde aanpassing kunnen verdere tariefsstijgingen waarschijnlijk niet geheel voorkomen worden, maar naar mijn verwachting wel enigszins worden beperkt.'

Webwinkeliers
Als de genoemde aanpassing er níet komt, zullen de tarieven dus zeker nog doorstijgen, waardoor ook webwinkeliers duurder uit zullen zijn voor de brievenbusbezorging van PostNL. En dat terwijl maar een heel klein percentage van hun poststroom op de maandag op de mat valt. Dat laatste gaf ook directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org vorige week aan.

De Tweede Kamer praat na het kersreces verder over het kabinetsvoornemen.