Twinkle | Digital Commerce

Thomas Cook: nieuwe CEO voor Nederland en focus op web

2017-11-08
180101
  • 1:27

Jorg Esser wordt de nieuwe CEO van Thomas Cook Nederland. Hij volgt Susan Duinhoven op bij de voormalige nummer 1 uit de Twinkle100. Vandaag maakte de Thomas Cook Group een recordverlies bekend, vooral door slechte prestaties op de Britse thuismarkt.

Duinhoven, die leiding gaat geven aan de nieuw gevormde regio West-Europa, laat Thomas Cook Nederland echter in goede conditie achter. Het blikt terug op een recordvolume voor Neckermann, dat het gevolg zou zijn van een sterke focus op productinnovatie. Precieze cijfers geeft Thomas Cook Nederland, ook eigenaar van Vrij Uit, niet vrij.

Lasten en afschrijvingen
Door slechte prestaties in met name Groot-Brittannië en Frankrijk kwam de Thomas Cook Group uit op een verlies van 398 miljoen pond voor het boekjaar dat eind september afliep. Dat is het gevolg van een nog veel groter bedrag aan ‘bijzondere financiële lasten en afschrijvingen’. Thomas Cook ondervond onder meer hinder van de Arabische Lente, de afnemende vraag naar pakketreizen en groeiende online concurrentie.

Focus op e-commerce
Om dat laatste het hoofd te bieden gaat Thomas Cook op de Britse thuismarkt fors investeren in e-commerce. Thomascook.com gaat op de schop en tweehonderd fysieke vestigingen zullen worden verkocht. Volgens Internet Retailing wordt bij Thomas Cook slechts één op de vier Britse boekingen online gedaan. Dat aandeel moet de komende jaren groeien naar 40 tot 50 procent.

TUI
Voor Europees marktleider TUI is internet al het belangrijkste verkoopkanaal in de UK. Vandaag rapporteerde het Duitse reisconcern een winstgroei van 2 procent bij een omzetgroei van 7 procent in het afgelopen boekjaar (ten opzichte van dat ervoor). TUI verwacht een dergelijke groei te kunnen prolongeren.