Twinkle | Digital Commerce

Herbalife veroordeeld voor malafide verkooppraktijken

2017-11-11
180101
  • 1:51

De rechtbank van koophandel in Brussel heeft Herbalife een dwangsom opgelegd. Het bedrijf moet zijn manier van verkopen omgooien. In ons land is Herbalife in een hevige strijd verwikkeld met een oud-distributeur die een aantal webwinkels startte met Herbalife-producten.

Twinkle schreef begin vorige maand over Maartje Louisa. Ruim twee jaar geleden besloot zij buiten Herbalife om te gaan verkopen via inmiddels een handvol webwinkels, waaronder Herbashoppen.nl. In de shops worden producten tegen kortingen tot 25 procent aangeboden. Louisa koopt de producten van officiële distributeurs, zonder dat Herbalife weet van wie precies. Daarmee doorbreekt ze de strakke prijsregie van het bedrijf.

Piramidespel
Louisa is van mening dat Herbalife een piramidespel gaande houdt, vertelde ze vorige maand aan Twinkle. Herbalife stuurde onverrichterzake een advocaat op de redactie af om de online publicatie te verwijderen en rectificeren, omdat ze onrechtmatig zou zijn door die passage.

Vanmiddag kopte de Belgische krant Het Nieuwsblad onomwonden: ‘Herbalife na zeven jaar veroordeeld voor illegale piramideverkoop'. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop liet even daarvoor weten een slepende juridische strijd tegen Herbalife te hebben gewonnen.
 
Vonnis
De rechtbank van koophandel in Brussel stelt dat Herbalife als hoofddoel heeft om nieuwe distributeurs te werven voor zijn afslankproducten en voedingssupplementen.

Uit het vonnis, zoals deels gepubliceerd op Test-aankoop.be:

‘Om de goederen aan een interessante prijs te verkrijgen met het oog op verbruik moet de consument distributeur worden. De consument die denkt dat hij de producten van Herbalife nodig heeft, ziet zich genoodzaakt om in te stappen in het systeem anders betaalt hij onredelijk en onverklaarbaar veel voor de producten ...’

En verder:

‘Dat aan de intrede in het systeem als distributeur niet een daadwerkelijke capaciteit en zin voor verantwoord ondernemerschap beantwoordt, blijkt immers uit de hoge uitval van distributeurs binnen het jaar: 50% van hen verdwijnt en wordt vervangen binnen het jaar en alleen de sponsors van deze distributeurs verdienen er rechtstreeks en onrechtstreeks aan en blijven uiteraard stabiel. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn van zelfstandig ondernemerschap.’

Dwangsom
Herbalife moet binnen twee maanden stoppen met deze manier van werken, oordeelde de rechter op 23 november, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per vastgestelde inbreuk met een maximum van 250.000 euro.