Twinkle | Digital Commerce

Brievenbuspost niet meer op maandag

2017-11-11
180101
  • 1:55

Staatssecretaris Henk Bleker wil de postbezorging op maandag afschaffen. Nu is PostNL volgens de Postwet nog verplicht om zes dagen per week te bezorgen, maar als de Tweede Kamer instemt worden dat er vijf. Dit heeft gevolgen voor webwinkeliers.

De Telegraaf bracht het besluit van Bleker vanochtend nar buiten. In de krant stelt Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Milieu dat de maandagse bezorging te onrendabel is. De prijs van postzegels zou flink omhoog moeten om de kosten te dekken. Overigens ging de Opta al akkoord met een prijsstijging van de standaard postzegel per 1 januari aanstaande, van 46 eurocent naar een halve euro precies.

Digitalisering
De postvolumes staan door de digitalisering al jaren onder druk. Het afgelopen kwartaal bezorgde PostNL volgens eigen opgave (rapport in pdf) 7 procent minder poststukken dan het kwartaal ervoor. Het omzetverschil was echter minder groot, getuige onderstaande tabel. Te zien is dat de omzet in pakketbezorging groeit, maar niet genoeg om de daling van brievenbuspost te compenseren:



‘Maar 1 procent postvolume op maandag'
Van alle brievenbuspost valt volgens PostNL slechts 1 procent op maandag op de mat. ‘Het gaat maar om ruim 1 miljoen poststukken, voor heel veel miljoenen adressen op de maandag’, zei woordvoerster Hanne Kluck vanochtend op Radio1. PostNL is dan ook blij dat Bleker, die overigens spreekt over 2 procent volume op de eerste dag van de week, de verlieslatende maandag als verplichte bezorgdag wil schrappen. Alleen medische post en rouwpost zal nog wel worden bezorgd.

Webwinkeliers
Voor online verkopers van brieven, foto’s, tijdschriften, cd’s, games en tal van andere artikelen betekent de maatregel dat kopers langer op hun product moeten wachten. Als ze op zaterdag bestellen kan PostNL het product pas op zijn vroegst op dinsdag bij de klant bezorgen, drie dagen later dus.

Kluck laat in een nagekomen reactie aan Twinkle weten dat de maatregel alleen betrekking heeft op brievenbuspost en niet op pakketten: 'De discussie over de maandagbezorging gaat alleen over het briefpostnetwerk, niet over het pakketnetwerk. Het aantal brieven daalt nogal hard, dat van pakketten groeit.'

Kluck vervolgt: 'Bedrijven die een website hebben, zullen in het algemeen ook geen post voor de brievenbus aanleveren in het weekend. Daarom hebben we ook zo weinig post voor de maandag; de bedrijven zijn in het weekend dicht.'