Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon start uiterlijk volgende zomer in Nederland’

2017-05-27
624351
  • 2:03

Amazon opent uiterlijk in de zomer van 2012 de deuren van Amazon.nl. Vanuit kantoren in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland polst de online retailer Nederlandse partijen om via Amazon.nl te gaan verkopen. Plannen voor fulfilmentcentra in Nederland zijn er niet.
     
Dat schrijft De Financiële Telegraaf op basis van anonieme bronnen. Amazon zou volgens deze ingewijden ook bezig zijn met het opzetten van een Nederlandse marketingafdeling. Een woordvoerder van Amazon ontkent niet dat er plannen zijn voor groei in Europa, maar doet geen uitspraken over individuele landen.

Amazon opende enkele jaren geleden al landenspecifieke webwinkels voor de Britse, Duitse en Franse markt. Na een periode van relatieve stilte volgde een jaar geleden de opening van een Italiaanse en in september de opening van een Spaanse site.

Adoptie en ambitie  
Gelet op de grote adoptie van e-commerce door Nederlandse consumenten en de ambitieuze groeiplannen van Amazon in Europa ligt de opening van een Nederlandse webwinkel in de rede, hoewel onze markt relatief klein is en gevestigde partijen van eigen bodem de e-commerce markt domineren.

Geen verrassing voor Bol.com en Amazon
Paul Nijhof, CEO van Twinkle100-aanvoerder RFS Holland Holding, zegt al enige tijd dat de Nederlandse entree van internationale e-commerce grootmachten ophanden is. Bol.com heeft bij monde van Daniel Ropers herhaaldelijk laten weten de komst van Amazon niet te vrezen. De nummer 2 van de Twinkle100 neemt momenteel een enquête af onder klanten, meldde Emerce eerder deze week, waarin Bol.com zich laat vergelijken met Amazon.

Third party sellers
Amazon zoekt overigens al enige tijd naar verkooppartners uit Europese landen waarin het zelf niet actief is. Deze partijen, waaronder Nederlandse online retailers, kunnen hun producten aanbieden op de dedicated landensites van Amazon in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en sinds kort dus ook Spanje. Deze third party sellers kunnen hun fulfilment uitbesteden aan Amazon en overal in Europa door Amazon laten bezorgen via het European Fulfilment Network.

Mondiaal fulfilmentplatform
Chris Poad, director merchant services van Amazon UK, vertelde twee maanden geleden op een congres in Londen dat Amazon bouwt aan een mondiaal fulfilmentplatform. Uiteindelijk, schetste Poad zijn ideaalplaatje, moet iedereen die iets te verkopen heeft aan kunnen kloppen bij een fulfilmentcentrum van Amazon in zijn regio, van waaruit de webgigant de verdere afhandeling op zich neemt.

Gigant
Het Amerikaanse Amazon, de grootste online retailer ter wereld, blijft ook in Europa de concurrentie ver voor. Afgelopen kwartaal boekte Amazon een totale omzet van bijna 11 miljard dollar, waarvan 45 procent buiten Noord-Amerika werd geboekt.