Twinkle | Digital Commerce

Pathé wil huiskamer veroveren met Pathé Thuis

2017-11-08
183101
  • 1:46

Pathé wil nog dit jaar een video on demand service introduceren in Nederland. De biooscoopketen gaat digitaal films en tv-series verhuren en verkopen. Behalve op televisies met internettoegang komt de content beschikbaar op computers, tablets en smartphones.

Op dit moment spreekt Pathé met filmdistributeurs en tv-aanbieders, om kijkers straks een breed aanbod te kunnen voorschotelen: ‘We hebben nu alleen rechten voor de vertoning in bioscopen, dus moeten er nieuwe contracten worden gesloten’, aldus Youry Harvey Bredewold. Hij is manager marketing en communicatie bij Pathé, dat films vier maanden na de bioscooprelease aan Pathé Thuis zal toevoegen.

‘Grootste database’
Pathé gaat het met zijn thuisbios opnemen tegen grote kabelaars als KPN, UPC en Ziggo en tegen internationale concurrenten als Netflix, dat zich lijkt voor te bereiden op een Nederlandse entree. Toch verwacht het bedrijf kijkers straks meer keus te kunnen bieden. Uit het persbericht: ‘Het voordeel van Pathé Thuis ten opzichte van andere aanbieders op de VOD-markt (video on demand, red.) is dat het de grootste betrouwbare en betaalbare database aan films in Nederland zal gaan bevatten.’

Tientallen miljoenen omzet per jaar
Kijkers van Pathé Thuis moeten films straks voor rond 5 euro kunnen huren (stream) en voor ongeveer 14,50 euro kunnen kopen (download). Pathé wil de content zowel in standaard- als in HD-kwaliteit gaan aanbieden en verwacht ‘binnen enkele jaren zo’n drie miljoen downloads per jaar te genereren’. Alleen aan de digitale verkoop van films denkt de bioscoopketen dus al ruim veertig miljoen euro omzet per jaar te kunnen verdienen.

Applicatie
Pathé Thuis wordt volgens Bredewold als een soort applicatie aangeboden op apparaten met internettoegang, waaronder televisies. ‘Veel mensen die zo’n toestel hebben, hebben dat nog niet aangesloten op het web. De verwachting is dat tv-fabrikanten klanten steeds nadrukkelijker op de mogelijkheden zullen wijzen, zodat internetten op tv spoedig ingeburgerd raakt. Gebruikers van Pathé Thuis kunnen straks voor content betalen zoals ze nu voor bioscoopkaartjes kunnen betalen online, dus onder meer met creditcard, iDeal en PayPal.’

Een jaar geleden voerde Twinkle een uitgebreid interview met Pathé’s manager internet development Thomas van de Weerd. U kunt het artikel hier lezen.