Twinkle | Digital Commerce

Omzet PostNL stijgt

2017-05-27
180101
  • 1:39

PostNL heeft de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim 3 procent zien stijgen. Het bedrijfsresultaat nam door de krimp van de Nederlandse postmarkt echter met een derde af ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het postbedrijf vandaag bekend.

PostNL, eerder bekend onder de naam TNT Post, boekte vorig kwartaal een omzet van 1,024 miljard euro, tegen 992 miljoen euro een jaar eerder. De inkomsten namen vooral toe op de buitenlandse markten waar het bedrijf actief is. Het onderliggende bedrijfsresultaat daalde met 44 miljoen euro tot 89 miljoen euro. PostNL, dat eind mei werd afgescheiden van TNT Express, schreef die daling toe aan hogere pensioenlasten, kosten van de reorganisatie en de krimp van de Nederlandse postmarkt.

Ook de bezorging van kleine pakketten in Nederland leverde meer op dan in het tweede kwartaal van 2010. Op de Nederlandse postmarkt namen de inkomsten met ruim 5 procent af.

E-commerce acrtiviteiten
De bezorging van kleine pakketten in Nederland bracht ruim 10 procent meer op dan een jaar eerder. Door het groeiende aantal pakketten nemen de kosten van het sorteren en rondbrengen per pakket af. Die daling wordt echter deels tenietgedaan door stijgende brandstofkosten.

PostNL richt zich steeds nadrukkelijker op e-commerce activiteiten, maar over de resultaten daarvan wordt niets bekendgemaakt. Niet alleen heeft het postbedrijf eigen webwinkels, zoals Kadowereld, maar het werpt zich ook op als dienstverlener voor derden. WE Fashion en M&S Mode zijn de eerste retailketens die PostNL begeleidt op de weg naar webverkoop. Waar WE Fashion de bouw van de webshop, betalingen, fulfiment en bezorging aan PostNL overlaat, gaat M&S Mode nog verder, door ook de e-mailmarketing en de klantenservice aan het postbedrijf toe te vertrouwen.

Om een totaalpakket te kunnen verzorgen werkt PostNL samen met Neckermann.com en Eperium. Om ook de startende webwinkelier aan zich te binden, werkt het postbedrijf sinds juni samen met webwinkelbouwer MijnWinkel.