Twinkle | Digital Commerce

Winkeliers gaan binnenstadaankopen thuis bezorgen

2017-11-08
180101
  • 2:05

Fysieke winkeliers uit Veenendaal gaan shoppers de mogelijkheid bieden om aankopen te laten bezorgen aan huis. Klanten kunnen er ook voor kiezen producten tijdelijk op te slaan in een kluisje, dat ze alleen zelf kunnen legen.


De toepassingen komen naar voren in een video over Het Nieuwe Winkelen, een initiatief van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Veenendaal is pilot-stad van het multimediale project, dat moet garanderen dat ‘binnensteden blijven bruisen’ in ‘een wereld waarin consumenten altijd en overal met alles en iedereen zijn verbonden’.

Klantcontact, transactie en bedrijfsvoering
Volgens projectleider Rob Weiss moet de eerste release van Het Nieuwe Winkelen in Veendaal plaats hebben rond 1 januari aanstaande: 'We mikten eerder op een wat snellere lancering, maar we willen wat we doen graag goed doen.'

Deze zomer gaan de 13 technologiepartners van Het Nieuwe Winkelen hun oplossingen op het gebied van klantcontact, transactie en bedrijfsvoering koppelen, wat voor de winkeliers moet resulteren in meer traffic, meer klantenbinding, hogere conversie en hogere bonbedragen (overzicht van betrokken partijen hier).

Personal shopper
In de video komen de verschillende mogelijkheden die het platform straks zal bieden voorbij. De smartphone fungeert daarbij als ‘personal shopper’, die door gratis wifi altijd is verbonden met internet. De mobiele asistent laat om te beginnen zien waar er parkeerplaatsen vrij zijn en wat de kortste route is tussen winkels.

Mobiel afrekenen
Verder zijn op de telefoon reviews van vrienden en actuele, eventueel gepersonaliseerde aanbiedingen van participerende winkeliers te zien. Die kunnen desgewenst mobiel worden afgerekend ‘met een creditcardaccount, mobiele chipper of PayPal’, aldus de acteur in de video. Door de QR-codes op kassabonnen met hun telefoon te scannen sparen klanten punten, die recht geven op korting, gratis parkeren of een gratis kopje koffie.

Opslaan of afleveren
Wie zijn aankopen niet door de stad wil sjouwen, kan ervoor kiezen de spullen tijdelijk op te (laten) slaan in een kluisje in een parkeergarage. Met een unieke code, die per sms wordt verstuurd, is het kluisje te openen. Voor shoppers uit Veenendaal zelf komt er de mogelijkheid aankopen uit verschillende fysieke winkels gelijktijdig af te laten leveren aan huis.

U vindt de video over Het Nieuwe Winkelen in Veenendaal hieronder:

Ook in Leeuwarden
Projectleider Weiss laat weten dat ook de gemeente Leeuwarden aan de slag gaat met Het Nieuwe Winkelen, waarvoor participerende winkeliers anonnementsgeld gaan betalen. 'Het bedrag hangt mede af van het animo onder winkeliers om mee te doen', zegt Weiss. 'Voor kleinere winkelgebieden gaan we een light-versie ontwikkelen.'

Een interview dat Twinkle eerder had met Weiss vindt u hier.