Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org: 'Hoop heisa voorkomen'

2017-05-27
213191
  • [nieuws]
  • 1:31

Thuiswinkel.org is volgens directeur Wijnand Jongen ‘gepast blij’ met de nieuwe regels voor webwinkeliers die de Europese Unie gisteren heeft goedgekeurd. De lobby in Brussel heeft op veel punten succes gehad. Zo is de verplichte levering in 27 landen geschrapt.

In het eerdere voorstel zouden webwinkeliers binnen de EU producten en diensten moeten leveren aan inwoners in alle lidstaten van de Europese Unie.

Leveringsverplichting geschrapt
Behalve veel praktische problemen zou dat volgens Thuiswinkel.org tot veel extra kosten leiden voor webwinkeliers. De leveringsverplichting is met dank aan de lobby van Europese webondernemers, die werden vertegenwoordigd door Thuiswinkel.org en collega-organisaties, komen te vervallen: ‘Daarmee is een hoop heisa voorkomen’, aldus Jongen.

Niet opdraaien voor retour
De directeur is verder blij dat webwinkeliers niet hoeven bij te dragen aan de kosten voor retour die webshoppers maken. Dat zou een schadepost van miljarden euro’s tot gevolg hebben voor webwinkels in Europa, becijferde Wijnand Jongen in een blog-posting.

Retourtermijn
De lobby namens de online verkopers is er niet in geslaagd de retourtermijn voor Europese webshoppers terug te dringen. Die blijft op 14 kalenderdagen staan, zoals in het voorstel, bovenop de 14 dagen bedenktijd. Jongen daarover: ‘Daardoor zitten webwinkeliers langer out-of-stock en de termijn nodigt klanten ertoe uit producten ongeoorloofd te gebruiken. Toch hebben we bij Thuiswinkel.org gemerkt dat het oprekken van de termijn van 7 werkdagen naar 14 kalenderdagen (retourtermijn vanaf ontvangst, red.) niet zo heel veel invloed heeft gehad op de tijd die shoppers nemen om iets terug te sturen.'

'Veel ellende afgeweerd'
Jongen is overall tevreden met de nieuwe Europese regels, die er na jaren sleutelen zijn gekomen: 'Veel ellende is afgeweerd, daar zijn alle Nederlandse webwinkels mee geholpen.' De lidstaten moeten de regels medio 2013 in nationale wetgeving hebben verankerd.