Twinkle | Digital Commerce

Klant krijgt 14 dagen retourtijd boven op bedenktijd

2017-05-27
128128
  • [nieuws]
  • 1:49

Behalve 14 kalenderdagen om aankopen te herroepen, krijgen Europese burgers 14 kalenderdagen de tijd om een product na de herroeping terug te zenden naar de verkoper. Daarmee kunnen webwinkeliers producten bijna een maand kwijt zijn.

Dat is het gevolg van nieuwe regels voor webwinkels waar het Europees Parlement gister mee heeft ingestemd. Uit de aangenomen Richtlijn Consumentenrechten: ‘De consument dient verplicht te worden de goederen terug te zenden binnen 14 dagen nadat hij de handelaar heeft medegedeeld dat hij de overeenkomst herroept.’

‘Geen plaats voor belangen webwinkels’
Hoewel deze regel geen onderwerp was van de brandbrief (pdf) die Thuiswinkel.org vorige maand met zeven andere Europese belangenverenigingen naar Brussel stuurde, is de retourtermijn van 14 dagen de organisatie wel een doorn in het oog. Directeur Wijnand Jongen schreef eerder in een blog-posting over dit onderdeel van de richtlijn: ‘Ook hier kiest de politiek voor versterking van de rechten van de consument. Er lijkt geen plaats lijkt te zijn voor belangen van webwinkels.’

Omdat de webwinkelier volgens de wet het aankoopbedrag ook binnen 14 dagen na het terugsturen moet hebben terugbetaald aan de consument, kan het zijn dat hij tijdelijk zijn product én zijn geld kwijt is.

Lobby
De lobby vanuit Europese webwinkeliers heeft wel opgeleverd dat klanten opdraaien voor retourkosten en niet (bij een bestelbedrag boven de 40 euro) de webwinkelier. Verder worden Europese webwinkeliers niet verplicht om te leveren aan shoppers in alle 27 lidstaten van de EU, een ander belangrijk punt voor de Europese belangenclubs.

Wassen neus
Ondertussen vindt Detailhandel Nederland dat Brussel niet ver genoeg gaat met de harmonisatie van Europese regels, meldt het FD. De organisatie doet het compromis af als een ‘wassen neus’, omdat de harmonisatie zich niet uitstrekt tot garantietermijnen- en voorwaarden. Dat zou volgens de winkeliers pas echt helpen om cross border shoppen te bevorderen.

Optioneel pakket
Detailhandel Nederland heeft zijn hoop gevestigd op een optioneel pakket dat de Europese Commisse ontwikkelt over grensoverschrijdende garanties. Dat pakket wordt niet algemeen geldend, maar kopers en verkopers kunnen samen afspreken dat ze zich aan gestelde garantieregels zullen houden.  

De gehele gister aangenomen tekst vindt u via onderstaande link.


Size: 750.0K bytes Modified: 2 June 2016, 13:12