Twinkle | Digital Commerce

België neemt e-Retail Sales Index in gebruik

2017-11-08
180101
  • 1:41

België is het eerste land na het Verenigd Koninkrijk dat de e-Retail Sales Index in gebruik heeft genomen. De index is gebaseerd op data van webwinkels en geeft aan hoe het met de e-tail in een land is gesteld.

De Britse e-commerce brancheorganisatie IMRG heeft de e-Retail Sales Index samen met Capgemini ontwikkeld en in 2000 in gebruikgenomen. James Roper, CEO van IMRG, hoopt dat zoveel mogelijk landen de index als standaard zullen nemen, zodat de e-commerce cijfers van verschillende landen beter met elkaar vergeleken kunnen worden.

Betrouwbare bron
Meer dan vijftien online retailers dragen op dit moment bij aan de BeCommerce Capgemini e-Retail Sales Index, waaronder Pixmania, Neckermann.com, La Redoute, Fatboy, Telenet en Unigro. BeCommerce, de Belgische thuiswinkelorganisatie, en Capgemini streven naar een toename van het aantal deelnemers om zo een betrouwbare bron van data voor de Belgische e-commerce spelers te kunnen zijn. De eerste resultaten wijzen uit de Belgische e-commerce een year-over-year groei laat zien van 25 procent (april 2010 – april 2011). De gemiddelde conversie bedraagt 2,8 procent en de gemiddelde bonwaarde voor de maand april is 169 euro.

Deze gemiddelden in ogenschouw nemend spreekt zowel BeCommerce als IMRG de wens uit om in de nabije toekomst de vergelijkingen te kunnen specificeren naar branches en bijvoorbeeld pure players of multichannel bedrijven. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk cijfermateriaal van zoveel mogelijk landen op een betrouwbare manier naast elkaar te kunnen leggen.

Nederlandse markt
In de UK kan de index rekenen op bijdragen van meer dan honderd online retailers. Roper: ‘De Britse versie van deze index, de IMRG e-Retail Sales Index, is de belangrijkste prestatie-indicator voor de Britse e-commerce markt. Ik kijk ernaar uit om de Britse en Belgische e-tailmarkt te kunnen vergelijken.’ Roper is ook al in gesprek met Thuiswinkel.org over de ingebruikname van het systeem in Nederland. Directeur Wijnand Jongen houdt zich op de vlakte: ‘We hebben hierover inderdaad contact gehad en het onderwerp is geagendeerd door de commissie Onderzoek & Cijfers.’