Twinkle | Digital Commerce

Filmotech met vertraging live als Ximon

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:24

Ruim een half jaar later dan oorspronkelijk gepland hebben drie initiatiefnemers een webvideotheek met voornamelijk Nederlandse film en tv-series gelanceerd. Het kijkaanbod in de open bèta-versie van Ximon.nl beslaat in totaal ongeveer vijfhonderd uur.

De Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid lieten begin september weten dat Filmotech, de werknaam voor de webvideotheek, later die maand live zou gaan. Niet lang daarna werd duidelijk dat een lancering op het Nederlandse Filmfestival niet haalbaar was.

Pay-per-view
Ruim zes maanden later is het initiatief van start gegaan als Ximon.nl. De kijker betaalt minimaal 0,99 euro voor een film en maximaal 4,95 euro, voor films die net uit de bioscoop komen. Na betaling zijn de films 48 uur onbeperkt te bekijken.

Collecties
Naast het pay-per-view model biedt Ximon de mogelijkheid zogenoemde collecties te huren, bijvoorbeeld voor een reeks afleveringen van een tv-serie. Feitelijk krijgt de digitale kijker een kwantumkorting als hij zo’n collectie aanschaft. Onder de ruim veertig collecties die al bij Ximon te koop zijn, bevinden zich bijvoorbeeld de ‘Jaren ’70 Collectie’ en de ‘Gouden Film Collectie’.

Eigen pagina voor makers en acteurs
Behalve films en series gaat Ximon ook documentaries en televisiedrama aanbieden, met de nadruk op Nederlands producties. Nederlandse film- en televisiemakers spelen een prominente rol binnen het platform; Ximon creëert voor zo veel mogelijk makers en acteurs een eigen pagina met een overzicht van hun producties.

Mobiel en tv
De drie initiatiefnemers willen het kijkaanbod van Ximon dit jaar met duizend tot vijftienhonderd uur uitbreiden. Daarnaast zoeken ze naar aansluiting met mobiele kanalen en televisie.