Twinkle | Digital Commerce

Grote fusie van reisaanbieders

2017-11-08
180101
  • 1:48

De online-reisbureaus Vliegwinkel, Vayama en Cheaptickets gaan fuseren. Dat maken de bedrijven vandaag bekend. Onder de fusie vallen ook de merken BudgetAir en het Duitse Flugladen, die deel uitmaken van Vliegwinkel.

De combinatie van de twee Nederlandse spelers moet een nieuw groot internationaal internetreisbureau opleveren, dat de kracht heeft om verder marktaandeel te winnen in Europa en bovendien stevige voet aan de grond moet verwerven op de snelgroeiende Aziatische markten, vertelt Joop Drechsel, topman van BCD, het moederbedrijf van Vliegwinkel en Vayama. 'Daar liggen enorme mogelijkheden', zegt hij tegen de Telegraaf. 'Internet ontwikkelt zich daar razendsnel en steeds meer mensen ontdekken daar het gemak en de voordelen van online-ticketsites.'

Europese markten
Vliegwinkel en Cheaptickets beconcurreren elkaar al jaren om het marktleiderschap in Nederland, maar vormen daarnaast samen ook een leidende speler op de Duitse markt. Ook zijn de bedrijven met diverse merken actief op andere Europese markten, waaronder België en Frankrijk. In de Verenigde Staten is BCD sinds vier jaar actief met internetticketverkoper Vayama. 'Daar hebben we de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt.'

BudgetAir breidde onlangs zijn activiteiten nog uit in België, Frankrijk en Engeland en Vayama is recentelijk succesvol gelanceerd in Canada, Engeland, Thailand, Hong Kong en Singapore. 'Elk van deze bedrijven heeft continue de grenzen weten te verleggen en ze vullen elkaar op veel terreinen aan', aldus Raymond Vrijenhoek, CEO van Beins Travel Group.

Apart bestaan
Voor de klanten verandert er volgens Drechsel voorlopig niets. 'De merken blijven onder hun eigen naam bestaan, al zullen we achter de schermen natuurlijk wel proberen samen nieuwe slimme combinaties te maken voor onze klanten.' Ook voor de medewerkers van de online-ticketbureaus zijn geen grote veranderingen te verwachten. De organisaties blijven apart van elkaar bestaan onder hun eigen management. De oprichters van Cheaptickets blijven aandeelhouder in de nieuwe combinatie, al zullen zij volgens Drechsel ook een deel van hun belang ten gelde maken bij deze deal.

BCD Holdings verenigt, samen met  investeerders ING Corporate Investments, Bluefield Investments en de eigenaren van Beins Travel Group (CheapTickets), online-reisaanbieders en vormt hiermee een nieuwe internetreisorganisatie met wereldwijd bereik. Nadere financiële details rond de deal, die niet hoeft te worden goedgekeurd door de concurrentiewaakhond NMa, worden voorlopig niet bekend gemaakt.