Twinkle | Digital Commerce

‘FedEx volledig complementair aan TNT’

2017-05-27
180101
  • 1:19

FedEx heeft zich gemeld voor een overname van TNT Express. Volgens TNT’s topman Tex Gunning vullen de twee bedrijven elkaar goed aan. Minderheidsaandeelhouder PostNL is akkoord met een acquisitie van TNT, dat vier jaar geleden werd losgemaakt van PostNL.

‘FedEx is volledig complementair aan TNT’, aldus Gunning vanochtend tegen het ANP. ‘Zij zijn sterk in de Verenigde Staten en op de lijn van de VS naar Azië. Wij zijn sterk in Europa en op de lijn Azië-Europa. Doordat we complementair zijn heeft de deal ook geen grote impact op het personeel. Daarnaast krijgen de aandeelhouders een mooie prijs.’

UPS
Twee jaar geleden meldde een andere grote Amerikaanse vervoerder zich voor TNT Express. De overname door UPS ging uiteindelijk niet door, omdat de Europese Commissie daar een stokje voor stak; UPS en TNT zouden samen te dominant worden op de Europese markt.

Meer concurrentie
Gunning acht de kans dat de overname door FedEx groen licht krijgt van de Europese Commissie groot, omdat het marktaandeel van FedEx in Europa relatief klein is. Ook de topman van FedEx, David Bronczek, rekent op toestemming uit Brussel. ’Er komt meer concurrentie, zoals de Commissie wil. Dat is goed voor de klanten’, verklaart hij.

PostNL
PostNL heeft al aangegeven zijn aandeel van 14,7 procent in het voormalige dochterbedrijf TNT Express te willen verkopen. Het bod dat FedEx heeft uitgebracht (8 dollar per aandeel) kan PostNL ongeveer 642 miljoen euro opleveren. Het bedrijf zal deze opbrengst gebruiken om zijn schuldpositie te verbeteren.