Twinkle | Digital Commerce

'Dominantie Google gaat alle webwinkeliers aan'

2017-11-11
180101

Touroperators en reisbureaus zijn bang dat Google te dominant wordt in de reisbranche. Thuiswinkel.org roept Google op tot een gesprek en sluit de gang naar Brussel niet uit. Het ‘Google-probleem’, zoals persbureau ANP het noemt, zou alle online-verkopers aangaan.

Reisorganisaties betalen steeds meer om hoog te scoren in de zoekmachine van Google, maar daar is de vrees bijgekomen dat het bedrijf zelf reizen gaat verkopen. De argwaan is gevoed door Google Ventures, waarmee het zoekbedrijf participeert in onder andere reisbedrijven, en door Googles wens vluchtdataleverancier ITA Software over te nemen.

Zwart op wit
Op het vierdaagse ANVR-congres in Egypte zei James van Thiel namens Google Travel dat het zoekbedrijf geen bedreiging is voor de branche: ‘We willen alleen maar helpen’, citeert het ANP. Multichannel-deskundige Eduard de Wilde omschreef Google en Facebook in Caïro als 'wolven in schaapskleren', getuige dit verslag. Stephan van der Heijden, de bestuursvoorzitter van reisconcern TUI, opperde dat Google het zwart op wit moet vastleggen als het écht niet van plan is reizen te gaan verkopen.

Transparant
Ook Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, pleit voor transparantie. Hij erkent dat de reisbranche veel baat heeft bij Google, maar vraagt zich af in hoeverre het bedrijf nu nog als een onafhankelijke zoekmachine kan worden gezien: ‘Als ze dat niet meer zijn, is dat niet erg, maar dan moeten ze daar wel transparant over zijn.’

Maatregelen
Thuiswinkel.org heeft het ‘Google-probleem’ op de kaart gezet en oppert in eerste instantie een gesprek met het bedrijf om helderheid te scheppen: ‘De volgende stap zou dan op Europees niveau zijn en als het nodig is vragen we om maatregelen, net zoals dat destijds bij Microsoft is gebeurd’, aldus Jongen. De directeur geeft aan dat de dominantie van Google voor alle online-verkopers een relevant thema is. Deze stelling wordt kracht bijgezet door het sterke gerucht dat Google deze week een fashion portal zou lanceren.