Twinkle | Digital Commerce

Google test vergelijker Google Shopping in Nederland

2017-11-09
295147
  • 1:35

Google heeft enkele Nederlandse bedrijven uitgenodigd voor een test van vergelijker Google Shopping. Webwinkeliers kunnen feeds aanleveren, waarna productresultaten worden getoond op Google. Die kunnen via Google Checkout direct worden gekocht.

Google Shopping wordt ook wel Google Product Search genoemd en heeft een voorloper in Froogle. Googles vergelijker werd vorige week voor het eerst buiten Amerika gelanceerd en wel in Frankrijk.

Een woordvoerster van Google Nederland zegt dat Google Shopping daar goed is ontvangen, maar ze wil niet ingaan op geruchten over een entree in ons land. Die zou veel reuring in het toch al onrustige speelveld van Nederlandse prijsvergelijkers teweeg kunnen brengen.

Onderhandelingen met webwinkeliers
Een aantal Nederlandse partijen is al benaderd om mee te doen aan een vroege test van Googles vergelijker, aldus Jan Dirkzwager van S&D Interactive Media tegen Tweakers. Volgens hem is gebleken dat de functionaliteit snel kan worden geïmplementeerd. Google zou al onderhandelingen voeren met Nederlandse webwinkeliers over het gebruik van Google Shopping. ‘Het gaat in ieder geval om een grote Nederlandse computerwebwinkel’, meldt Dirkzwager.

Google Merchant Center
Webwinkels die straks met hun producten in Google Shopping willen worden opgenomen, moeten een feed met hun assortiment bij het Google Merchant Center aanleveren. De zoekgigant indexeert de database en zorgt er vervolgens voor dat aangeboden producten worden getoond aan shoppers die ernaar op zoek zijn.

Direct afrekenen
Google-gebruikers kunnen zien hoeveel shops een product aanbieden, bij welke shops ze het kunnen vinden en wat de laagste prijs is. Daarbij kunnen ze filteren op onder meer merknaam en prijs. Ook hebben ze de mogelijkheid een boodschappenmandje te vullen en producten direct af te rekenen via Google Checkout, mits webwinkels deze betaalmethode ondersteunen. Google Shopping voorziet verder in een koppeling met AdWords, waardoor relevante productinformatie tegen betaling prominenter in beeld komt bij mensen die zoeken via Google.

Hieronder ziet u een zoekresultatenlijst van Google Shopping in Frankrijk.