Twinkle | Digital Commerce

Bejaarden op internet

2017-05-26
180101
  • 1:47

Bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door was een item over ouderen en internet. De aanleiding: de overheid wil het gebruik van internet stimuleren bij senioren. Bejaarden blijken veel films te kijken op YouTube, maar nauwelijks iets online te bestellen.

Zo vertelt een man in de uitzending (fragment hier) elke dag op Marktplaats te kijken, maar als Matthijs van Nieuwkerk vraagt of hij ook weleens wat koopt, zegt hij: ‘Nee.’

Wat zullen oudere Nederlanders online wíllen kopen? Een scootmobiel? Ik neem de proef op de som en kijk of ik zo’n voertuig via internet kan bestellen. Als eerste zoek ik via Google op ‘kopen scootmobiel’. Er komen heel wat sites tevoorschijn, zoals Scootmobielen.nl, Scootmobielshop.com en Scootmobiel.nl. Maar er is nergens een bestelknop te vinden! De vierwielers zijn niet online te bestellen. Oh, help. Als het aan de overheid ligt, krijgen we straks duizenden en duizenden extra gebruikers op internet - met al die rollators komen er nog files op de digitale snelweg - en al die senioren kopen… niets!

Zijn er dan geen programma’s of cursussen voor ouderen hoe ze moeten winkelen op het web? Ik surf wat rond en kom uiteindelijk terecht op Iedereenkan.nl. Ha, dit is veelbelovend! Dit project van omroep Max, genaamd ‘Iedereen kan Internetten’, heeft onder andere het item webwinkelen (zie ook de uitzending van 26 oktober van vorig jaar).

Dus leren senioren bij omroep Max hoe ze online kunnen winkelen? Helpt dit onze thuiswinkelomzet te verhogen? Nee. Sterker nog, ik ben behoorlijk geschrokken van deze uitzending. Er wordt geleerd hoe u via internet spullen van overledenen kunt verkopen. Als u daar een goedlopende business van wilt maken, moeten er aardig wat mensen doodgaan in uw omgeving.

Ik krijg het idee dat ik terecht ben gekomen in het parodieprogramma Benidorm Bastards - ook te vinden op YouTube. In dit programma ziet u grappige filmpjes van ouderen die jonge mensen lastigvallen. Maar de verkooples van omroep Max is niet grappig bedoeld. Van dergelijk ‘lijkenpikkersgedrag’ word ik een beetje misselijk. Misschien moeten we internet toch maar blokkeren voor bejaarden?

Deze posting was eerder te lezen als column in Twinkle 9-2010.