Twinkle | Digital Commerce

Webvideotheek vol Nederlandse films en tv-series

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 2:01

Alle Nederlandse films die ooit zijn gemaakt en waarvan nog een print beschikbaar is, komen te koop in een nieuwe webvideotheek. Ook alle tv-series die in de geschiedenis van de publieke omroep zijn uitgezonden moeten daarin beschikbaar komen.

Dat heeft een woordvoerder van Filmotech vandaag bevestigd na eerdere berichtgeving van de Volkskrant. Filmotech is de werknaam van de organisatie die de start van de webvideotheek gaat begeleiden, namens drie initiatiefnemers: de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

'TV, PC, iPod of mobiele telefooon'
De website van Filmotech meldt: ‘Filmotech is een initiatief dat het doel heeft om het gehele Nederlandse filmaanbod direct toegankelijk te maken voor de consument. Via Filmotech zullen Nederlandse consumenten in hoge kwaliteit Nederlandse speelfilms, documentaires en TV-drama kunnen bekijken op het apparaat van hun keuze (TV, PC, iPod of mobiele telefoon) en op het moment waarop zij daar behoefte aan hebben.’

Philips
Filmotech zal de content naar eigen zeggen niet alleen direct aan de consument leveren, maar ook via distributiepartners als kabelmaatschappijen. Ook voert het samenwerkingsverband gesprekken met fabrikanten van internettelevisies, waaronder Philips, om de dienst daarop beschikbaar te maken.

Geld verdienen
Filmotech-directeur Marc Jurgens heeft aan de Volkskrant laten weten dat binnen drie tot vijf jaar ‘alle Nederlandse films die ooit zijn gemaakt’ online moeten staan. Ook komt  een selectie buitenlandse films beschikbaar in de webvideotheek, die daarnaast als database moet fungeren voor Nederlandse tv-series. Jurgens daarover: ‘De publieke omroepen beseffen dat naast het populaire Uitzending Gemist ook een kanaal nodig is waar geld verdiend kan worden om het ontsluiten van heel de collectie betaalbaar te houden.’

Rechten
Filmotech heeft het grootste gedeelte van de publieke omroepen achter zich om de series uit te kunnen zenden. Ook sloot het samenwerkingsverband deals over rechten met een aantal distributeurs van eigen bodem voor Nederlandse films en buitenlandse Art Housefilms. Met buitenlandse distributeurs moeten nog overeenkomsten gesloten worden.

Streams
De Volkskrant meldt dat oudere films en series straks 1 euro moeten kosten, terwijl nieuwe Nederlandse films voor 5 euro over de virtuele toonbank gaan. Daarnaast zullen abonnementsvormen worden gelanceerd, waarvan de inhoud nog onbekend is. Filmotech verkoopt geen downloads, maar streams. Een iPhone app, zoals de populaire Amerikaanse webvideotheek Netflix onlangs lanceerde, staat ook in de planning.

Filmfestival
De webvideotheek zal op 28 september, tijdens het Filmfestival, open gaan. Onder welke naam dat zal gebeuren is dus nog niet bekend.