Twinkle | Digital Commerce

Overheid waarschuwt voor online-medicijnverkoop

2017-05-27
180101
  • 1:46

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) start binnenkort een nieuwe campagne om Nederlanders te wijzen op de gevaren van online-medicijnverkoop. Gister werd bekend dat het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg de leverancier van Dokteronline.com heeft berispt.

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg tikte de Delftste apotheek op de vingers voor het leveren van medicijnen op basis van een buitenlands doktersrecept, aldus de NOS. De apotheker had er volgens de genoemde instanties weet van dat er tussen de arts en de verkoper geen betrouwbare relatie bestond.

Schaamteproducten
De online-verkoop van geneesmiddelen is de medicijnwereld al langer een doorn in het oog. Veel medicijnen die op het web worden aangeboden zijn nep (62 procent volgens VWS) en consumenten zouden vaak duurder uit zijn dan via de gangbare weg. De populariteit van online-verkoop, gestuwd door de vraag naar ‘schaamteproducten’ als viagra en afslankmiddelen, neemt mogelijk toe als geneesmiddelen uit de basispakketten van zorgverzekeraars verdwijnen.

Dokter op afstand
Al verschillende keren tekenden het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Apothekersorganisatie KNMP bezwaar aan tegen de werkzijze van onder meer Dokteronline.com. Nederlanders worden op die site door een dokter op afstand geholpen. Omdat Dokteronline.com in Curaçao is gevestigd en een buitenlandse arts de medicijnen voorschrijft, omzeilt Dokteronline.com de Nederlandse wet. Die schrijft voor dat artsen patiënten minstens één keer moeten zien voor een recept uitschrijven.

Actie
Demissionair minister Klink van VWS gaf al eerder aan dat de praktijken van medicijnverkopers als Dokteronline.com niet stroken met de normen voor verantwoorde zorg. Hij maande de Inspectie voor de Gezondheidszorg actie te ondernemen, wat inmiddels dus is gebeurd tegen de leverancier van de medicijnen.

Internetpillen.nl
Het NOS Journaal besteedde gister uitgebreid aandacht aan de medicijnverkoop op internet. Volgens de NOS komt VWS dit najaar met een campagne om Nederlanders te wijzen op  de risico's van online-medicijnverkoop. Dat is geen novum: eind 2008 startte het ministerie de campagne 'Internetpillen', die twee maanden duurde, maar waarvan de actiesite Internetpillen.nl nog in de lucht is.

U vindt de reportage van de NOS hieronder.