Twinkle | Digital Commerce

Wie wint: Nederland of Duitsland?

2017-05-26
180101
  • 1:41

Ter gelegenheid van het WK leek het me leuk om eens te kijken naar de webwinkels van Nederland en Duitsland. Wie wordt hiermee kampioen? Het Nederlands elftal heeft de webwinkel Onsoranjeshop.nl en het Duitse elftal Dfb-fanshop.de.

Eerlijk gezegd, kom ik er niet uit. Beide webwinkels zijn niet spectaculair. Zodoende wordt het een gelijkspel. Laat ik daarom maar eens naar de landskampioenen van Nederland en Duitsland kijken, namelijk FC Twente en Bayern München. Wie van hen heeft de mooiste shop?

Ik vind het geweldig dat FC Twente kampioen is geworden en gun het ze ook van harte. Maar hun webshop heeft nog het niveau van een B-club. Ten eerste hebben ze niet eens een directe url om naar de winkel toe te springen. Je moet naar Fctwente.nl en dan klikken op ‘Fanshop’. Verder zijn de plaatjes erg knullig en soms ingedrukt waardoor het lijkt of ik een ovale rugbybal koop in plaats van een voetbal. Een onvoldoende.

Dan naar Bayern München: Shop.fcbayern.de. Ik ben onder de indruk. Dit is één van de mooiste webwinkels van een voetbalclub die ik ooit heb gezien. Ze hebben bijvoorbeeld een papieren catalogus (à la Wehkamp ) die je online kunt bekijken of gratis kunt laten thuisbezorgen (ook in Nederland). In deze catalogus staan foto’s van onder andere Arjen Robben in kleding die online is aan te schaffen en verder zestig pagina’s met de meest prachtige producten. Zoals bikini’s en bakvormen met een logo voor vrouwen, tenten en memory voor kinderen en autoaccessoires en golfspullen voor mannen.

Verder verkopen ze ook eten en drinken, zoals wijn en champagne met opdruk. Je kunt een heel ‘FC Bayern-feest’ geven, inclusief ballonnen. Ik vind het prachtig en geef ze een negen als cijfer.

Duitsland heeft dus dik gewonnen, en dat doet eigenlijk pijn. Maar FC Bayern heeft Arjen Robben, Mark van Bommel en de grote coach Louis van Gaal. Kijk, en dat maakt mij dan weer erg trots.

Deze posting verscheen eerder als column in Twinkle 6-2010.