Twinkle | Digital Commerce

Mysteryshopper bezoekt Pathe.nl

2017-11-09
180101

Jurgen Nijhuis, in het bezit van vele aliassen en alter ego’s, bezoekt voor Twinkle webwinkels. Streng, kritisch en rechtvaardig beoordeelt hij de shops op een flink aantal punten. Dit keer Pathe.nl.

Tekst: Jurgen Nijhuis

--------------------------------------------------------------------

Per onderwerp geef ik een waardering van:
- - (slecht)
- (matig)
+/- (neutraal)
+ (goed)
++ (uitstekend)

Per hoofdonderwerp geef ik een gemiddelde van de subonderwerpen.

--------------------------------------------------------------------  

Algemene eerste indruk ++  
De in zwart, grijs en geeltinten uitgevoerde site van Pathé ziet er fris, modern en aantrekkelijk uit. De vormgeving bestaat uit een aantal kaders met ronde hoeken en lichte schaduwen, dit geeft de homepage een gestructureerde aanblik. En dat is handig, want op dit soort sites wil je als bezoeker graag snel informatie kunnen vergaren. Diverse bewegende webelementen geven de homepage een dynamisch uiterlijk zonder een onrustig gevoel teweeg te brengen. Er zijn allerlei links, menu's en banners die je uitnodigen verder de site in te gaan. Een prima homepage.

Aanbieder +  
Contactinformatie en bereikbaarheid ++

In het hoofdmenu kun je kiezen voor de eigen secties van de Pathé-bioscopen. De contactgegevens van alle aangesloten bioscopen staan hier overzichtelijk vermeld, evenals route-, reis- en parkeerinformatie en informatie voor invaliden. Netjes!
Via de link ‘Klantenservice’ kunnen sitebezoekers gebruikmaken van diverse mailformulieren om berichten te sturen. Opvallend is het aparte formulier voor verloren voorwerpen. Ook staat hier het algemene servicenummer (20 cent p/m) vermeld.

E-mail ++
Ik stuurde een testmailtje via het mailformulier en kreeg vrijwel direct antwoord. Dat is nog eens service!

Algemene voorwaarden +
Pathé heeft goede gestructureerde bezoekersvoorwaarden die redelijk begrijpelijk zijn, ondanks dat ze de bekende formele stijl hebben die veel voorwaarden kenmerkt. Opvallend zijn de extra voorwaarden voor de bioscopen in Amsterdam en Rotterdam. Hierin wordt precies aangegeven welke sancties op welke overtredingen staan. Blijkbaar nodig, maar een prettig gevoel geeft het niet bepaald.

Privacyreglement +
Ik heb geen afzonderlijke privacybepalingen kunnen vinden. In de gebruikersvoorwaarden staan wel enkele opmerkingen over privacygerelateerde zaken, zoals het recht op fouillering en het maken van film- en geluidsopnamen van bezoekers.

Garanties +
Garantie op een film of kaartje bestaat natuurlijk niet, maar je kunt wel aangeschafte kaartjes retourneren tot twee uur voor de voorstelling. Dat lijkt mij alleszins redelijk.

Website ++
Vormgeving ++

Zoals gebruikelijk is de vormgeving van de homepage in overeenstemming met de rest van de site en mijn positieve indruk van de homepage geldt dan ook voor de Pathé-site als geheel. Het design past in zijn totaliteit uitstekend bij het thema ‘film, bioscoop en entertainment’.
De ontwerpers van deze site hebben duidelijk professioneel werk geleverd. Uit tal van details en technische aspecten blijkt de kwaliteit van de makers. Details die de gemiddelde bezoeker niet bewust zullen opvallen, maar die wel degelijk functioneel zijn en toegevoegde waarde hebben voor vormgeving, uitstraling en gebruik. Zo wordt er op een moderne, functionele én smaakvolle wijze met schaduw, kleurverloop en transparantie gewerkt en zijn de uitlijningen, proporties en afstanden met zorg gekozen. Daarbij zijn de diverse dynamische elementen naadloos geïntegreerd in het ontwerp.
De advertentiebanners van andere bedrijven die her en der te zien zijn, vind ik overigens wat uit de toon vallen en ook afbreuk doen aan de site. Heeft Pathé dat nou echt nodig?

Zoeken en selecteren ++
Om met de zoekfunctie te beginnen: die werkt op zich prima, maar is wel wat beperkt. Zo kun je alleen zoeken op acteur en titel. Het betreft een full text-zoekfunctie, dus je kunt gelukkig zowel hele woorden als woorddelen invoeren als zoekterm. Naast de zoekfunctie biedt de site tal van andere manieren om te zoeken, bladeren en te selecteren. Via het menu kun je kiezen voor een specifieke bioscoop of films kiezen volgens allerlei criteria waarbij ‘Première’
en ‘Nu in de bioscoop’ waarschijnlijk niet voor niets de eerste twee ingangen zijn.
Het filmoverzicht dat je te zien krijgt, toont per film een plaatje, beschrijving, regisseur, spelers, lengte en genre. Na doorklikken voor meer informatie volgt per film een aparte pagina met uitgebreidere informatie, (trailer)video, link naar recensies en social media en een bestelmogelijkheid voor kaartjes. Alles wederom prettig vormgegeven, duidelijk gestructureerd en compleet.

Pathé is duidelijk bezig het dienst- en productenaanbod van de traditionele publieksbioscoop te verruimen met allerlei initiatieven, wellicht als reactie op afnemend bioscoopbezoek door concurrentie van moderne ontwikkelingen als video-on-demand , (al dan niet illegale) download en dergelijke. Zo zijn er initiatieven voor diverse doelgroepen (50plus, Ladies Night, Gay Classics etc.), soorten films (filmhuis, Bollywood, Turkse films etc.) en technieken (3D, Imax ). Maar ook films van integraal opgenomen muziekconcerten, theatervoorstellingen en documentaires worden vertoond. Via het duidelijke menu kun je dit zeer gevarieerde aanbod verkennen.

Ik moet zeggen dat ik als traditionele ‘filmhuisganger’ niet op de hoogte was van al deze ontwikkelingen bij een mainstream bioscoopketen als Pathé. Maar ik ben er aangenaam door verrast, zeker door de aandacht voor specifieke doelgroepen en films die buiten het reguliere publieksaanbod vallen. Helaas worden niet alle diensten en producten in alle bioscopen aangeboden, dus het is wel zaak goed te kijken of je terecht kunt op je favoriete of dichtstbijzijnde locatie.

Dit alles klinkt uitermate positief, maar ik heb ook wel wat kritiek. Zo is het onduidelijk welke bioscopen zich waar bevinden. In het menu wordt namelijk geen consistente naamgeving gebruikt en in de helft van de gevallen ontbreekt de plaatsnaam. Een overzicht van alle bioscopen met plaatsnaam en locatie is er niet, laat staan een kaart met daarop de locaties en een eventuele routeplanner.

Techniek ++
De site van Pathé is modern en heeft een flink aantal technische snufjes onder de motorkap. Toch werkt alles snel en foutloos. Ik heb geen storingen of foutmeldingen opgemerkt, afgezien van een klein probleempje met de banner bovenaan de pagina die in Internet Explorer 8 af en toe te ver naar beneden staat.

Gebruiksvriendelijkheid ++
Ik moet zeggen dat de Pathé-site absoluut gebruiksvriendelijk is. De logische indeling en structuur, het professionele en doordachte ontwerp en de functionele dynamische elementen zorgen voor een plezierige gebruikservaring.

Teksten en informatievoorziening ++
Afgezien van het ontbrekende bioscoopoverzicht is de hoeveelheid informatie die Pathé biedt bijzonder uitvoerig te noemen. Ook taalkundig zijn de teksten van hoog niveau. Taalfouten zijn vrijwel afwezig, met hier en daar een spatiefoutje heb je het namelijk wel gehad. De teksten zijn vlot en duidelijk geschreven, rekening houdend met het medium internet en de brede doelgroep. Als aanspreekvorm wordt ‘u’ gebruikt, iets wat me deugd doet maar eerlijk gezegd wel enigszins verbaast.

E-commerce ++         
Informatievoorziening en gebruiksvriendelijkheid bestelproces ++

Onder de link ‘Klantenservice’ wordt naast de traditionele balieverkoop het online-bestelproces stapsgewijs besproken. Ook is er een video beschikbaar die laat zien hoe een online gekochte barcode met behulp van een ticketmachine in de bioscoop kan worden omgewisseld voor een filmticket.
Daarbij communiceert Pathé ook uitgebreid over eventuele problemen bij het bestellen, reserveren en afhalen van tickets en over de verschillende tarieven, kortingen en bonnen. Het bestelproces zelf verloopt overigens duidelijk en probleemloos. Je kunt hierbij zelfs in een stoelenschema aangeven welke van de nog beschikbare stoel(en) je wilt reserveren.

Betaalopties +
Online-orders kunnen bij Pathé worden voldaan met creditcard en iDeal (transactiekosten 55 cent). Jammer dat PayPal ontbreekt, als gestaag in Nederland populairder wordende betaalmethode. Ook een mobiele betaalmethode mist, iets wat ik wel een beetje had verwacht bij zo’n modern bedrijf met een voornamelijk jonge doelgroep. Zeker gezien het feit dat Pathé wel realtime informatie en trailers aanbiedt voor mobiele apparatuur.
Wel kun je online ‘betalen’ met de Pathé Voordeelpas (een tegoed voor zes voorstellingen dat je eerst aan een kassa van een van de aangesloten bioscopen moet aanschaffen) of de Pathé Unlimited Pas.

Veiligheid bestelproces ++
Het gehele orderproces wordt van begin tot eind beveiligd. Dit wordt overigens ook duidelijk toegelicht in de beschikbare hulpinformatie, waarin ook de bescherming van de privacy wordt aangestipt.

Afwikkeling testorder ++
Mijn testbestelling verliep naar verwachting. Na de order ontving ik een mail met alle gegevens (mooi vormgegeven en helder gestructureerd) op een rijtje. Uiteraard zat er een bijlage met de af te drukken barcode bij. Het wordt een beetje eentonig, maar ook hier heb ik niets te mopperen.

Conclusie ++  
Om kort te zijn: Pathe.nl is letterlijk in alle opzichten een zeer goede site: modern, aantrekkelijk, uitgebreid, snel en foutloos. Ik geef alleen maar enkele en dubbele plussen en geen minnen, een primeur voor Pathé met een welverdiende dubbele plus als eindscore!

Dit is de uitgebreide versie van een artikel uit Twinkle 6-2010.