Twinkle | Digital Commerce

‘Google gaat muziek verkopen online’

2017-11-09
180101
  • 1:15

Google bouwt aan een downloaddienst voor muziek. Het gaat ook op dit terrein de degens kruisen met Apple, dat met zijn iTunes Music Store marktleider is. Googles muziekdienst wordt gekoppeld aan de zoekmachine van het bedrijf.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Volgens hen zal de lancering van de muziekdienst nog zeker maanden op zich laten wachten en is het onduidelijk of Google al gesprekken voert met platenmaatschappijen.

Apple, Wal-Mart en Amazon
In het afgelopen kwartaal tekende Apple voor 28 procent van alle Amerikaanse muziekverkopen, aldus de NPD Group. Het bureau becijferde dat Wal-Mart en Amazon, die muziek zowel op schijf als digitaal verkopen, beiden uitkomen op een marktaandeel van 12 procent.

Van download naar streaming
Google wil zich mengen op dit strijdtoneel, om te beginnen met een downloaddienst à la iTunes. Volgens de ingewijden die The Wall Street Journal sprak zou een downloadwinkel een tussenstap zijn in de richting van een cloud-gebaseerde abonneedienst die draait op Android. Daarmee zouden gebruikers muziek direct vanaf het internet naar hun mobiele telefoon kunnen streamen. Apple zou volgens geruchten ook bezig zijn de move van download naar streaming te maken.

E-bookwinkel
Google lijkt een speerpunt te hebben gemaakt van de verkoop van digitale content. Vorige maand werd bekend dat de zoekgigant een e-bookwinkel koppelt aan Google Book Search. Digitale lezers kopen daar geen download, maar online-toegang tot het gewenste leesvoer.