Twinkle | Digital Commerce

EZ schrapt 'ondubbelzinnigheid' uit cookievoorstel

2017-11-11
180101

Op een congres van het Platform voor de InformatieSamenleving zei een vertegenwoordiger van het ministerie van Economische Zaken (EZ) deze week dat het woord 'ondubbelzinnig' is geschrapt uit de voorgestelde cookiewetgeving.

Dat houdt in dat computergebruikers straks waarschijnlijk toestemming voor de plaatsing van cookies - onder meer belangrijk voor de herkenning van webshoppers - kunnen geven via browserinstellingen, schrijft SOLV op zijn weblog. Medewerkers van het advocatenkantoor waren aanwezig op het congres met de titel 'Profiling, mogelijkheden en grenzen.'

Succesje
Thuiswinkel.org en een aantal andere belangenverenigingen uit de internetbranche lijken daarmee een klein succesje te hebben geboekt in hun strijd tegen passages uit de 'cookiewet', die door minister van der Hoeven van EZ is geïnitieerd (aanvankelijke wetsvoorstel hier).

Opgelucht
'Sommigen zullen nu opgelucht ademhalen', schrijft SOLV op zijn weblog, om daar waarschuwend aan toe te voegen: 'Een vergelijkbare regeling (toestemming via browserinstellingen, red.) ontbreekt echter voor het verstrekken van informatie. Betekent dit dat internetgebruikers eerst een pop-up met een cookiestatement te zien zullen krijgen voor zij (via hun browser) toestemming geven? Volgens de letter van de richtlijn en de conceptwet wel.'

De complete blog-posting van SOLV vindt u hier.