Twinkle | Digital Commerce

Google gaat e-books verkopen

2017-11-08
342273
  • 1:26

Google start binnenkort met de verkoop van e-books via Google Editions. Digitale lezers kopen daar geen download, maar online-toegang tot het gewenste leesvoer. Dit maakt de e-bookwinkel van Google, dat de concurrentie aangaat met Amazon en Apple, ‘apparaatonafhankelijk’.

Wie een digitaal boek wil kopen van Google, kan straks de optie ‘buy book’ aanklikken binnen Google Book Search. De boeken kunnen vervolgens worden gelezen op ieder apparaat dat beschikt over internettoegang. Google beschikt niet over eigen hardware die specifiek dienst doet als e-reader, zoals Amazon en Apple wel hebben; De Kindle is het best verkopende product van ’s werelds grootste online-retailer Amazon en de iPad van Apple werd in de vier weken na de lancering een miljoen keer verkocht.

Uitgevers
Google zoekt het onderscheid in de e-bookmarkt op ‘connectiviteit’ en zou volgens analisten vooral zijn Book Search willen promoten. De winst die wordt gemaakt op de digitale boekverkoop deelt Google met uitgevers, die een entree van de zoekgigant op de digitale leesmarkt vorig jaar al toejuichten.

Graantje meepikken
Google gaat behalve als boekverkoper ook optreden als een groothandel: kleinere boekwinkels mogen Googles catalogus van e-books aanbieden in hun eigen online-boekwinkel. Zo kunnen zij ook een graantje meepikken uit de groeiende digitale leesmarkt, die nu nog wordt gedomineerd door een beperkt aantal grote spelers. Google profiteert en passent mee.

Half miljard
Forrester Research voorspelde onlangs dat Amerikaanse online-retailers dit jaar voor een half miljard dollar aan e-books zullen verkopen. In ons land gingen er vorig jaar ongeveer 110.000 e-books over de virtuele toonbank, becijferde GfK. Bol.com, dat sinds vorige zomer e-books verkoopt, denkt dit jaar 250.000 tot 400.000 e-books te kunnen verkopen.

Bronnen: Internetretailer.com, Fastcompany.com