Twinkle | Digital Commerce

Meubelbranche laat nog steeds geld liggen

2017-11-08
180101
  • 1:48

Op het internet wordt vele malen meer gezocht naar 'meubels' dan naar bijvoorbeeld 'vakantie Spanje'. En toch wordt het internet in de reisbranche volledig omarmd en in de meubelbranche nog steeds als een ondergeschoven kindje gezien. Hoe kan dat?

Door: gastblogger Rob Bogaers

Uit de zoekvolumes op Google is duidelijk af te leiden dat veel consumenten internet gebruiken als ze op zoek gaan naar meubels. Ook  is de verwachting dat de meubelbranche de komende jaren de grootste groeier op internet zal zijn.

In Nederland staat de meubelbranche anno 2010 echter nog steeds te conservatief tegenover het internet.

Eigen ervaring
Inmiddels ben ik een jaar aan de slag met Meubeltrack.nl. Niet zonder succes gelukkig, want dagelijks bezoeken duizenden woonconsumenten de site, waarop meer dan honderd meubelzaken zijn te vinden. Tegelijkertijd zie ik dat de marketingbudgetten van meubelzaken nog steeds grotendeels worden besteed aan print. De omslag die bijvoorbeeld in travel is gemaakt laat bij meubelondernemend Nederland nog op zich wachten.

Schieten met hagel
Veel meubelondernemers zweren bij hun papieren folder en andere papieren advertenties. Het hebben van een website is vaak al heel wat. Doodzonde. Een folder is schieten met hagel. Via het internet kun je juist heel gericht je consument bereiken tegen beduidend lagere kosten.

Oriëntatiekanaal
Een belangrijk verschil met de reisbranche is dat de consument het internet voor meubels vooral gebruikt om zich te oriënteren. De feitelijke aankoop vindt meestal nog in de winkel zelf plaats. Veel meubelondernemers hebben gewoonweg niet door dat een goede aanwezigheid op het internet leidt tot fysiek winkelbezoek.

Kwestie van tijd
Het besef dat internet ook voor meubelondernemers de toekomst is, moet bij velen nog doordringen. Dat heeft tijd nodig, maar ik ben er van overtuigd dat dit gaat gebeuren. Nu al weten nieuwe spelers dankzij het internet een aandeel in de markt op te bouwen. De opkomst van online-winkels in de meubelbranche maakt niet voor niets de grootste groei door van alle branches online. De komende jaren zal deze ontwikkeling doorzetten en zullen meer en meer meubelzaken de potentie van een goede website in combinatie met de juiste marketingkanalen ontdekken. Gelukkig…

Rob Bogaers is eigenaar van Meubeltrack.nl.