Twinkle | Digital Commerce

GroupDeal en Groupon.com bieden groepskorting online

2017-05-27
180101
  • 1:56

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders op Groupdeal.nl terecht om tegen groepskorting te kopen online. De site werkt op lokale basis en heeft daarmee veel weg van Groupon.com en van MyCityDeal, dat al eerder startte in Nederland.

GroupDeal is vandaag gestart met een aanbieding die bestemd is voor mensen uit Amsterdam. Ze kunnen intekenen op een botox-behandeling bij Docters Inc. voor 97,50 in plaats van de gangbare 195 euro.

Tegoedbon
Pas bij voldoende animo wordt zo'n kortlopende aanbieding definitief, waarna geld wordt afgeschreven bij de intekenaars. Zij ontvangen per e-mail een tegoedbon, die enige tijd geldig blijft. ‘Als er niet genoeg kopers zijn, dan gaat de deal niet door en hoef je vanzelfsprekend ook niks te betalen’, aldus GroupDeal zelf over het concept.

Iedere dag zal een ander bedrijf uit de hoofdstad een groepsaanbieding communiceren op Groupdeal.nl. Binnenkort zullen op de site ook aanbiedingen van bedrijven uit Utrecht, Rotterdam en Den Haag te vinden zijn en later ook van adverteerders uit Tilburg, Breda en Groningen.

Twitter, Facebook en Hyves
GroupDeal is vorig jaar opgericht door Paul Montagne, Bas Wijnen en Sander Schoneville. Ze bieden sinds vandaag een online-afzetkanaal aan bedrijven in de categorieën uitgaan, health & beauty en vrijetijdsbesteding. Meestal zijn het geen tastbare producten, maar diensten die op Groupdeal.nl worden aangeboden. De initiatiefnemers noemen de site een ‘social shopping platform’, omdat de aanbiedingen via sociale media als Twitter, Facebook en Hyves worden gepromoot.

Letsbuyit
De gedachte achter de site komt overeen met die van Letsbuyit. Zo'n tien jaar geleden pionierde dat bedrijf met het bundelen van inkoopkracht van webconsumenten. Ondanks de veelbelovende start liep Letsbuyit uit op een fiasco. Enkele jaren geleden werd de site nieuw leven ingeblazen. Letsbuyit.com doet nu dienst als meningenplatform annex vergelijker en bemiddelt niet in collectieve kortingen.

Groupon.com
Toch zijn groepskortingen op internet de laatste tijd aan een nieuwe opmars bezig, getuige de externe financiering die Groupon.com een week geleden bekend maakte en waarover weblog Hyped toen berichtte. Het anderhalf jaar oude Groupon.com, inmiddels gewaardeerd op 1,35 miljard euro, biedt net als GroupDeal plaatsgebonden groepskortingen aan.

Mycitydeal.nl
In ons land blijkt sinds begin maart ook een soortgelijke speler actief: MyCityDeal, van Duitse origine. Op Mycitydeal.nl staan al aanbiedingen voor verschillende Nederlandse steden. De site biedt een incentive die GroupDeal (vooralsnog in ieder geval) niet biedt:  voor iedere nieuwe kortingskoper die een gebruiker aandraagt, ontvangt hij 6 euro extra korting op zijn volgende aankoop.