Twinkle | Digital Commerce

Nielsen: Vodafone grootste internetadverteerder

2017-05-27
180101
  • 1:42

Vodafone gaf vorig jaar 5,8 miljoen euro uit aan internetreclame, blijkt uit de Top-100 Adverteerders die MarketingTribune morgen publiceert. Daarmee blijft de telecomprovider runners-up KPN en Ditzo ruim voor. Van de honderd grootste adverteerders overall behoort Wehkamp.nl tot de grootste stijgers.

In de Top-100 Adverteerders zet onderzoeksbureau Nielsen de bruto mediabestedingen van de honderd grootste adverteerders van Nederland op een rij. De lijst wordt dit jaar aangevoerd door Unilever, gevolgd door Procter & Gamble en KPN.

Wehkamp.nl
Wehkamp.nl bezet de vierde plek op het lijstje van grootste stijgers dat vakblad MarketingTribune destilleerde. Het online-warenhuis gaf in 2009 14,2 miljoen euro uit aan advertenties, goed voor een entree in de top-100 op plek 84. In 2008 was Wehkamp.nl volgens Nielsen nog slechts de 206e adverteerder van Nederland.

Radio, televisie, folders en dagbladen
Wehkamp.nl besteedde afgelopen jaar het meest aan radio (5,9 miljoen euro), gevolgd door televisie (4,4 miljoen), waarop het vorig jaar een rentree maakte. Het online-warenhuis gaf verder nog een kleine twee miljoen euro uit aan folders en ruim een miljoen aan dagbladadvertenties.

Ter vergelijking: Bol.com, dat zakte van plek 90 naar plek 96 op de lijst, spreidt zijn advertentiebudget minder en investeert vooral veel in tv-reclame; 11,0 van zijn 12,3 miljoen euro reclamebudget ging er vorig jaar naartoe.

Big spender
Uit de cijfers van Nielsen kwam Vodafone naar voren als dé big spender op internet. Het onderzoeksbureau keek daarbij naar de bruto (dus zonder kortingen) inkoopwaaarde bij een grote groep online-mediaexploitanten. Het gaat met andere woorden om online display advertising, waar uitgaven aan zoekmachinemarketing niet bij zijn inbegrepen. Vodafone spendeerde ruim twee keer zoveel als in 2008 en heeft een ruime voorsprong op nummer twee KPN (3,9 miljoen euro) en nummer drie Ditzo (3,0 miljoen).

Hieronder vindt u de lijst met 25 grootse online-adverteerders van Nederland volgens Nielsen.

Top-100 Online Vindbaarheid
Op basis van de Top-100 Adverteerders van MarketingTribune, meer speficiek de honderd grootste online-advertereders, stelt Checkit traditiegetrouw de Top-100 Online Vindbaarheid samen. Over de laatste editie leest u meer in een uitgebreid Twinkle-artikel.