In een voorgestelde nieuwe EU-richtlijn mogen fabrikanten onder voorwaarden weigeren producten te leveren aan webwinkeliers zonder fysiek filiaal. EBay en Amazon spreken schande van het voorstel, waar persbureau Reuters inzage in kreeg.
Medio vorig jaar duwde Brussel de deur voor selectieve distributie open. De Europese Commissie toonde zich gevoelig voor de klaagzang van met name luxemerken. Hun argument: partijen die hun artikelen alleen online verkopen, profiteren van de marketinginspanningen van de merken, maar voegen zelf geen waarde toe. Ondertussen kunnen deze pure webwinkeliers producten wel goedkoper dan andere partijen aanbieden. Niet eerlijk, volgens de merken.
Reactietermijn verstreken
De deadline voor de nieuwe richtlijn komt ras dichterbij. Op 13 mei komen de geldende mededingingsregels te vervallen. Volgens Reuters maakt de passage over selectieve distributie nog altijd onderdeel uit van de concepttekst, dus ook nadat de reactietermijn voor ‘belanghebbende derden’ al lange tijd is verstreken.
Prijsdiscriminatie
Volgens Tod Cohen, topjurist bij eBay, zouden de Europese regels de groei van e-commerce in Europa doen stagneren. De voorgestelde regels spelen grote retailorganisaties in de kaart, wat ten koste gaat van de kleine internetondernemer en het prijspeil voor de consument. ‘Partijen die graag prijsdiscriminatie toepassen hebben er een nieuw middel bij’, aldus Cohen tegen Reuters.
Beklag
Eerder al had Greg Greely, hoofdverantwoordelijke voor de Europese retailactiviteiten van Amazon, zijn beklag gedaan over de voorstellen uit Brussel. Hij hield begin deze maand een pleidooi in zakenkrant The Wall Street Journal. Kop van het opinieartikel: Brussels attack on online shopping.
Wij, Bestsellers.eu, hebben geen probleem met deze mogelijke nieuwe EU-richtlijn. De industrie krijgt nu een tool om enige struktuur te creëren in de internetjungle. Gezien ons inkoopbeleid hebben wij er geen moeite mee wanneer het kaf van het koren gescheiden wordt, want dat zal het uiteindelijke effect er van zijn. Onze branche zal er gezonder door worden wat uiteindelijk ten voordele is van de consument.
Prima plan, die richtlijn!
Thuiswinkel waarborg is niets waard. De leden betalen enorme bedragen voor een keurmerk dat alleen maar betekent dat de webshop de juiste juridische gegevens vermeld. Consumenten krijgen hierdoor een vals gevoel van vertrouwen!
Mijn AEG wasmachine (gekocht bij een webshop met keurmerk) bleek uit Belgie te komen waardoor ik geen gratis 10 jaar garantie kreeg van AEG Nederland. Dat had de winkel mij niet gemeld. Thuiswinkel waarborg meldde mij dat dit geen zaak voor hun was. Ik heb dus pech.
Wanneer fabrikanten zelf mogen kiezen dat betrouwbare webwinkels hun producten mogen verkopen en de zolderkamerbedrijfjes niet, scheelt dat de consument een hoop problemen!
Dat Thuiswinkel waarborg er tegen is snap ik wel, er zullen een aantal zolderkamerbedrijven verdwijnen waardoor Thuiswinkel waarborg leden (en dus een heleboel contributie) zal kwijtraken. Voortaan maar niet meer bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig kopen maar zelf zoeken naar een betrouwbare winkel. Fabrikanten kunnen dit veel beter beoordelen dan een keurmerk dat alleen maar geld wil verdienen.