Twinkle | Digital Commerce

Nederlandse entree iPad lijkt dichtbij

2017-11-08
504307
  • 1:54

Het lijkt erop dat de iPad, gister met veel tamtam gelanceerd in San Fransisco, relatief snel in ons land zal worden geïntroduceerd. Op de Nederlandse digitale boekenmarkt gaat Apple dan de concurrentie aan met Amazon, maar vooral met Bol.com.

De iPad verschijnt over een maand of twee op de Amerikaanse markt, voor een bedrag dat - afhankelijk van de ondersteuning - varieert tussen de 499 en 829 dollar. Het apparaat doet onder andere dienst als e-reader en gaat in de VS de strijd aan met de immens populaire Kindle van Amazon.

Bladeren
Met de lancering van de iPad heeft Apple gisteren ook zijn iBookstore geopend. Het bedrijf sloot al deals met uitgeverijen HarperCollins, Simon & Schuster, Macmillan Publishers, Hachette en Penguin om boeken op de iPad beschikbaar te maken à la iTunes. Ook de New York Times is vanuit de iBook-applicatie toegankelijk. De lezer kan bladeren door met zijn vinger over het scherm te strijken en heeft de keus uit vijf verschillende letterypen- en groottes.

Virtuele boekenplank
Aangeschafte e-books uit de iBookStore zijn voor de gebruiker gevisualiseerd op een virtuele boekenplank (zie afbeelding). Ze kosten tussen de 5 en 15 dollar en zijn gemiddeld iets duurder dan de boeken bij concurrent Amazon.

Apple wil de hogere prijs rechtvaardigen door extra features te bieden bij de e-books uit zijn digitale boekwinkel, zoals video-interviews met auteurs en koppelingen met sociale netwerken. Door het open epub-formaat kunnen overigens ook boeken uit andere e-bibliotheken op het apparaat worden gelezen. Amazons Kindle, die een eigen formaat heeft, is stukken minder compatible.

Lage landen
Tweakers.net meldt dat Nederlands behoort tot het rijtje van negen talen dat vermeld staat in de specificaties van de iPad. Omdat ook ‘keybord support’ en woordenboeken in het Nederlands beschikbaar zijn, lijkt een introductie van het apparaat in de lage landen niet lang op zich te laten wachten. Overigens zijn er volgens Tweakers nog geen deals met in ons land actieve providers bekend.

Amazon en Bol.com
Hoewel Amazon zijn e-reader Kindle ook naar Nederland verscheept, drukte Bol.com tot nu toe de grootste stempel op de digitale leesmarkt in Nederland. De mediawinkel sloeg de handen ineen met Sony en verkocht tussen augustus en eind 2009 veertienduizend e-readers en 63.000 e-books. Daarmee was het animo volgens Bol.com vijf keer groter dan verwacht.