Twinkle | Digital Commerce

Zoover lanceert profielensite MyZoover

2017-05-27
171130
  • 1:49

Zoover heeft een sociaal netwerk gelanceerd. Op MyZoover kunnen bezoekers een profiel aanmaken met al hun vakantiebeoordelingen. Voor iedere bijdrage ontvangen ze punten, waarmee ze kunnen stijgen in de 'Zoover-ranking'.

Behalve tekstuele reisbeoordelingen kunnen bezoekers van MyZoover ook foto's en video's kwijt op hun eigen profielpagina. Zoover-directeur Rob Driessen: 'Dit is nog maar het begin. Binnenkort kun je precies zien wie er in een bepaalde periode naar dezelfde bestemming gaat. Leuk voor de vakantievoorpret. Daarnaast kunnen bezoekers op zoek gaan naar reizigers met dezelfde voorkeuren, waardoor ze beter voorbereid op vakantie kunnen.'

Kortingen

Op termijn, zo zegt Driessen, kunnen de punten die reviewers krijgen misschien worden omgezet in kortingen op reizen: 'Maar dat is niet onze eerste insteek. Voordeeltjes moeten geen driver worden om een beoordeling achter te laten. Voorlopig gaat het bij de rankings op MyZoover dus vooral om de eer.'

Cheqqer

Eerder deze maand startte reisconcern TUI Travel PLC het sociale platform Cheqqer, dat de dienstverlening van Zoover en MyZoover min of meer bundelt. Driessen vertelt dat Zoover, tijdens het Thuiswinkelgala vorig jaar bekroond met een Innovatie Award, bewust voor een andere aanpak heeft gekozen: 'Er zijn bezoekers van Zoover die geen behoefte hebben aan een sociaal netwerk. Die mensen willen we niet te veel afleiden. Natuurlijk komt er wel een duidelijke kopperling tussen Zoover.nl en MyZoover.nl.'

Personalisatie

Cheqqer zegt zich van de concurrentie te willen onderscheiden door verregaande personalisatie op basis van klantprofielen. Programmadirecteur Gijs van den Broek onlangs tegen Twinkle: 'We willen straks alleen maar relevante content aanbieden op individueel niveau. De meeste reviewsites in de reisbranche zijn toch vooral passieve databases.'

Voor MyZoover, dat zichzelf terug moet verdienen door advertenties en toenemende bezoekersloyaliteit aan Zoover.nl, liggen die plannen er niet. Driessen: 'We proberen mensen bij elkaar te bregen op basis van interesses en bieden bezoekers de mogelijkheid alles uit te filteren op de site. Maar met gepersonaliseerde content hebben we geen plannen. De site blijft in de basis voor iedere bezoeker hetzelfde. Iemand die vaak naar Azië gaat, gaat misschien ook wel graag een weekendje naar Center Parcs.'

Internationale expansie

TUI is van plan Cheqqer na de Nederlandse primeur in een groot aantal andere landen te lanceren. Ook Zoover, onderdeel van het Nederlandse WebAssets, zoekt internationale expansie. Daartoe werd eerder dit jaar de website Weeronline.nl overgenomen. MyZoover zal worden uitgerold in alle anden waarin Zoover actie is.