Twinkle | Digital Commerce

Webwinkels pieken met elektronica

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:12

De economische crisis ten spijt verheugen Bol.com, Coolblue en Amazon.com zich ieder in de meest omzetrijke decemberperiode in hun geschiedenis. Met name spelcomputers, mp3-spelers en platte televisies bleken populair.

Bol.com gaat ervan uit dat de omzet over de aflopende decembermaand 40 procent hoger zal uitkomen dan in december 2007, aldus directeur Daniel Ropers in NRC Handelsblad.

5 december op vrijdag
Deel van de verklaring is volgens Ropers dat het voor webwinkeliers gunstig was dat 5 december op een vrijdag viel. Ook heeft Bol.com profijt getrokken van de recentelijk gestartte verkoop van LCD- en plasmatelevisies. Ropers: 'Er zaten dagen bij dat we er honderd per dag verkochten.'

Coolblue
Ook Coolblue profiteerde van de grote online-vraag naar elektronica. Het bedrijf achter webwinkels als Laptopshop.nl en Pdashop.nl verkocht in de dagen voor Kerst 48 procent meer dan vorig jaar. Rond Sinterklaas lag de omzet precies de helft hoger dan in 2007.

73 items per seconde
Amazon.com deed zelf een persbericht uit om te laten weten dat het terugkijkt op het beste holiday season uit zijn geschiedenis. Het Amerikaanse bedrijf noemt geen omzetcijfers, maar zet zijn uitspraak kracht bij met tal van kleine feitjes. Zo kwam er op 15 december, Cyber Monday, een topaantal van 6,3 miljoen bestellingen binnen bij het webwarenhuis, wat neerkomt op een gemiddelde van 73 bestelde items per seconde.

Hardlopers
Ook Amazon.com scoorde vooral met elektronica. Hardlopers waren een LCD-televisie van Samsung, de iPod Touch, een laptop van Acer en spelcomputer Nintendo Wii.