Twinkle | Digital Commerce

Harde klappen voor Circuit City en Best Buy

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:14

De Amerikaanse elektronicareuzen Circuit City en Best Buy verkeren in zwaar weer. Circuit City heeft uitstel van betaling aangevraagd en Best Buy, dat Europa wil gaan bestormen, stelde zijn winstverwachting naar beneden bij.

Circuit City en Best Buy zijn de twee grootste elektronicaketens in de Verenigde Staten en Circuitcity.com en Bestbuy.com behoren tot de best verkopende webwinkels van het land. Beide bedrijven hebben ernstig te leiden van de gevolgen van de kredietcrisis.

Chapter 11
Door een combinatie van strengere eisen van kredietverstrekkers en dalende verkopen zag Circuit City zich deze week genoodzaakt een beroep te doen op´Chapter 11´en betalingsuitstel aan te vragen. De keten maakte reeds bekend 155 fysieke winkels te zullen sluiten en drastisch te gaan snijden in het personeelsbestand. Een faillissement lijkt volgens de Amerikaanse media onafwendbaar.

20 procent minder winst
Hoewel het water Best Buy nog niet zo na aan de lippen staat, heeft het bedrijf de winstprognoses voor dit boekjaar met 20 procent naar beneden bijgesteld. In plaats van een omzetgroei in vergelijking met vorig jaar, verwacht het bedrijf dat de omzet tot het eind van dit jaar tot 15 procent per maand kan dalen.

Europese entree
Best Buy, dat afgelopen zomer aangaf de omzet in vijf jaar tijd te willen verdubbelen, mikt op internationale expansie en maakt zich op voor een entree op de Europese markt. Als de plannen doorgaan, ontstaat er geduchte concurrentie voor het Duitse Media Markt, dat niet aan online verkoop doet. Onlangs werd bekend dat de Nederlandse elektronicaketen Dixons eigenaar is van de URL´s Bestbuy.nl en Bestbuy.eu.