Twinkle | Digital Commerce

Vergelijkingssite voor opleidingsinstanties

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:32

Met de lancering van Eduhub.nl kent de branche voor opleidingen, cursussen en trainingen zijn eigen vergelijkingssite. De opleidingsbranche ontkomt volgens initiatiefnemer Ruben Timmerman - net als alle andere sectoren - niet aan een vergelijkende website.

De nieuwkomer bevat zo'n 3200 opleidingen van 265 aanbieders, verdeeld in 20 categorieën en 600 onderwerpen variërend van marketing en veiligheid tot management en talen. Sommige producten of diensten laten zich moeilijk in meetbare objectieve criteria vangen. Toch is vergelijken ook in de opleidingsbranche mogelijk. In tegenstelling tot de eerste generatie vergelijkingssites stelt de nieuwe website echter niet wie 'de beste' of 'de goedkoopste' is. In plaats daarvan geeft Eduhub.nl bezoekers en aanbieders diverse instrumenten in handen om zelf de beste match te maken.

Branche op z'n kop
Timmerman, usability en online marketing expert van Usarchy.com, ziet dat geen enkele sector ontkomt aan vergelijkers. 'Een spannende ontwikkeling, maar de dagen waarin een branche als het notariaat op zijn kop stond door een website als degoedkoopstenotaris.nl zijn voorbij. Een traditioneel ontransparante, conservatieve sector als het particulier onderwijs blijkt snel te schakelen. Grote partijen reageren positief en hebben zich binnen een paar maanden bij Eduhub aangesloten.'

Dwingend Google
De druk op opleidingsinstanties om zich aan te sluiten neemt toe omdat consumenten vergelijkingssites waarderen. Uit cijfers van de Stichting Internet Reclame (STIR) blijkt dat ze het afgelopen halfjaar 21% marktaandeel wonnen op de andere websites uit de top-100 van Nederland. Dat beeld wordt treffend geïllustreerd door Google, dat sinds enige tijd van ieder type website minstens een resultaat op de eerste pagina toont. Daardoor is er in elke sector meer kans voor vergelijkingssites ontstaan. Keerzijde van die medaille is dat winkels en dienstverleners steeds minder bezoekers krijgen via Google. De zoekmachine dwingt ze zo in zee te gaan met vergelijkingssites.

Wilt u meer weten over vergelijkingssites? Het komende nummer van Twinkle, dat aanstaande donderdag verschijnt, bevat het  artikel 'Vergelijkingssites vergeleken'.