Twinkle | Digital Commerce

Webwinkels dagen Nintendo voor de rechter

2018-06-07
1440810
  • 0:55

Zeven Nederlandse webwinkels dagen Nintendo voor de rechter, nu het Japanse bedrijf eist dat webwinkeliers stoppen met de verkoop van flashcards en modchips. Dat zijn elektronica waarmee de spelcomputers kunnen worden omgebouwd tot multimediaspelers.

Nintendo-spelcomputers zijn bedoeld voor Nintendo-spelletjes en niet voor het kijken naar films of het luisteren naar muziek, redeneert Nintento. Daarom probeert het de verkoop van flashcards en modchips aan banden te leggen. De zeven webwinkels (Gigavoordelig, Console Service, Eppo's Ombouwservice, GSM-dokter, Hamtronics, Import Shop Noord Nederland en Snip Webwinkels) weigeren echter de verkoop te staken. Volgens Solv Advocaten, het kantoor dat de zeven webwinkels vertegenwoordigt, is het aanbieden van deze elektronica gewoon toegestaan: 'Artikel 32A van de Auteurswet verbiedt alleen die middelen die uitsluitend bedoeld zijn om auteursrechtinbreuken te faciliteren. Daarvan is hier geen sprake', stelt advocaat Cyril van der Net.

De zeven webwinkels hebben een bodemprocedure aangespannen tegen Nintento. Naar verwachting zal de Japanse games-gigant op 13 augustus, wanneer de zaak voor het eerst bij de rechter op de rol staat, aangeven zich te willen verweren tegen de retailers.