Twinkle | Digital Commerce

Webwinkel klaagt Yahoo aan wegens klikfraude

2017-05-26
170130
  • 0:55

De Amerikaanse webwinkel Bigreds.com eist in een rechtszaak 1 miljoen dollar van Yahoo omdat het bedrijf vanwege klikfraude jarenlang te veel zou hebben betaald voor zijn advertenties.

Bigreds.com, een site waar verzamelobjecten worden aangeboden, heeft tussen 2002 en 2006 geadverteerd bij Overture Services, dat in 2003 is overgenomen door Yahoo. Voor die advertenties kreeg het bedrijf een rekening gepresenteerd van in totaal 936.000 dollar, aldus Computerworld.

In de aanklacht schrijft Bigreds dat Overture onder andere tussen 28 april en 28 juni 2006 zeker 17.000 dollar aan valse kliks heeft geregistreerd. 'Affiliates van Overtures gebruikte software, huurde mensen in of stuurde bezoekers door in plaats van dat de kliks afkomstig waren van werkelijke klanten', aldus Bigreds. De kliks zouden zijn gegenereerd door affiliate sites die op die manier hun commissie zouden hebben verhoogd.

De aanklagers menen dat Overture de mogelijkheid had om te zien dat die cijfers niet juist waren, waar de valse kliks vandaan kwamen en welke keywords erbij betrokken waren.

Het is niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.