Twinkle | Digital Commerce

NS maakt internet toegankelijk

2017-05-26
  • 1:32

De internetsite van de NS was tot voor kort behoorlijk teleurstellend. Hij was gebruiksonvriendelijk en zat onlogisch in elkaar. Je vond makkelijker je treinreis op 9292ov.nl dan op de site van de NS zelf. Daarom werd het hoog tijd voor een makeover van de website.
De NS is een publiek bezit waarbij allerlei groeperingen het bedrijf zeer kritisch volgen. Zeg maar een soort glazen kooi. Dat betekent dat ze meer dan andere partijen moeten letten op zaken als bijvoorbeeld toegankelijkheid voor mensen met functiebeperkingen.

Op internet betekent dat onder meer:

  • Mogelijkheid om letter te vergroten en contrast in te stellen.
  • Informatie is minder diep weggestopt (minder kliks)
  • W3C compliancy
  • Voorlezen van tekst voor mensen die moeite hebben met lezen, zonder verdere hulpapparatuur
  • Online boeken van assistentie voor gehandicapten tijdens de reis
  • Online video voorzien van audiodescriptie en captions voor mensen met een visuele en auditieve handicap

De website van de NS heeft al deze mogelijkheden en op basis van een inspectie door Stichting Accessibility het Waarmerk Drempelvrij (http://www.drempelvrij.nl) behaald.
Kijk voor een overzicht van de nieuwe functionaliteiten op de site van de NS.
Degene die de oude site van de NS recent bezocht heeft, zal het met me eens zijn dat het een behoorlijke verbetering is. En de tagcloud onderin de homepage met veel gebruikte zoekwoorden vind ik wel koel.

Een paar kritische noten horen bij zo'n review er natuurlijk wel bij. Zo was het even zoeken naar de functionaliteit voor de assistentie van gehandicapten tijdens de reis. Maar uiteindelijk heb ik hem gevonden.

Ook zien de url's er behoorlijk dramatisch uit. Ik kan me niet voorstellen dat zoekmachines vrolijk van worden van een url als: http://www.ns.nl/cs/Satellite/ns2007/nl/hoofdmenu/include/1160724828566/ns+voor+reizigers?p=1160724828566.
Ook hapert er links en rechts nog wat. Maar goed, bij welke lancering gebeurt dat niet, dat kan zelfs mij overkomen.