Twinkle | Digital Commerce

Webwinkeliers pakken wanbetalers aan

2017-05-26
170130
  • 1:14

Webwinkeliers komen nog dit jaar met een gezamenlijke zwarte lijst van identiteitsfraudeurs en wanbetalers. Hierdoor wordt voorkomen dat oplichters steeds opnieuw onder een valse naam of met een vals adres spullen via internet kunnen bestellen die ze niet betalen.

Het incidentenregister, zoals de lijst officieel heet, is een initiatief van brancheorganisatie Thuiswinkel.org, waarbij 700 thuiswinkels zijn aangesloten. De organisatie constateert dat bij 1 tot 1,5 procent van de miljoenen internetverkopen fraude in het spel is.

Vooral kleine, beginnende webwinkeliers worden getroffen, omdat zij nog niet over de nodige kennis en uitgebreide datasystemen beschikken. Anders dan bij grote spelers als Wehkamp, Neckermann of Bol.com gaan bij hen geen alarmbellen rinkelen zodra een notoire fraudeur een bestelling plaatst. Door de gegevens van de fraudeurs te delen, kunnen zij zich beter tegen hen wapenen.

Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org uit tegen de Gelderlander het vermoeden dat de fraude met verkopen via internet tot nu toe vergelijkbaar is met het aantal diefstallen in winkels. 'De bedrijven lopen er niet mee te koop en er wordt ook weinig aangifte gedaan. De politie doet er vaak niets mee.' Volgens Jongen werken de korpsen te veel langs elkaar heen. Hij bepleit een centraal aangiftepunt voor de branche.

Minister Hirsch Ballin van Justitie komt deze zomer met maatregelen om identiteitsfraude te bestrijden. Justitie schat dat deze vorm van fraude elk jaar honderden miljoenen kost. Daarbij gaat het ook om uitkerings- en vermogensdelicten.