Twinkle | Digital Commerce

TNT start rechtszaak om uurloon Duitse postbodes

2017-11-11
170130
  • 0:59

Postbedrijf TNT heeft de Duitse Staat voor de rechter gedaagd vanwege de cao die de overheid heeft goedgekeurd. Volgens TNT wordt het uurloon zo hoog dat het voor het Nederlandse postbedrijf mogelijk te duur wordt om in Duitsland actief te blijven.

In de nieuwe cao staat dat Duitse postbodes minimaal tussen de 8 euro en 9,80 euro per uur moeten verdienen. TNT vindt dit te hoog, schrijft het ANP vandaag. Het Nederlandse postbedrijf vindt de maatregel 'protectionistisch' en in het voordeel van voormalig staatsmonopolist Deutsche Post.

Volgens TNT geldt de nieuwe regel alleen voor Deutsche Post en niet voor buitenlandse partijen die in Duitsland actief zijn. TNT dreigt met het beëindigen van de activiteiten in Duitsland als de nieuwe cao ook voor het Nederlandse bedrijf gaat gelden.

Het Nederlandse postbedrijf heeft begin dit jaar een eigen cao ingevoerd waarbij uurlonen  tussen de 6,50 en 7,50 euro worden gehanteerd. Door Duitse vakbonden en de Europese vakbondsorganisatie UNI wordt TNT beschuldigd omdat het bedrijf zich niet zou houden aan het wettelijk minimumloon voor postbodes.