Twinkle | Digital Commerce

Geen hoger beroep in zaak tegen Gaspedaal.nl

2017-05-26
170130
  • 1:38

Er komt geen hoger beroep in de rechtszaak die Wegener Multimedia tegen Gaspedaal.nl heeft aangespannen. Wegener probeert om via een bodemprocedure de gederfde inkomsten terug te krijgen.

Gaspedaal is een autozoekmachine die sinds begin 2007 het occasionaanbod van verschillende Nederlandse autosites doorzoekt. Gaspedaal combineert die resultaten vervolgens in een totaaloverzicht. Daarbij worden gegevens en een foto van de occasion getoond. Wanneer een advertentie wordt aangeklikt, wordt de bezoeker doorgestuurd naar de specifieke webpagina van de autosite waar de auto gevonden is.

Omdat Gaspedaal hiermee inbreuk zou maken op het databankrecht en auteursrecht, startte Wegener afgelopen zomer een kort geding tegen de autosite. Op 21 november bepaalde een rechter in Utrecht echter dat Gaspedaal.nl geen inbreuk maakt op de rechten van Wegener. Ook vond hij niet dat Wegener schade lijdt door handelswijze van Gaspedaal. Tegen dit vonnis is Wegener in beroep gegaan.

'We zijn voor de zekerheid in beroep gegaan omdat we ons nog wilden beraden over een schadevergoeding. Nu hebben we besloten dat een hoger beroep niet het juiste middel is om aan te tonen dat er sprake is van inkomstenderving. Na de uitspraak in hoger beroep zou Gaspedaal in het meest positieve geval te horen krijgen dat het moet stoppen met de activiteiten, maar daarmee hebben we ons geld nog niet', aldus Sander van den Hout van Autotrack.nl.

Om aan te tonen dat Autotrack inkomsten misloopt, is de site een bodemprocedure tegen Gaspedaal gestart. Met die procedure willen we antwoord op de vraag of de manier van werken van Gaspedaal rechtsgeldig is. Autotrack heeft naar schatting een miljoen euro misgelopen door toedoen van Gaspedaal, berekent Van den Hout. 'Het inkomstenverlies zit hem onder meer in onze investeringen in de databank', zo legt hij uit.

Zomoto

Overigens is Gaspedaal niet de enige site waar Autotrack zijn aandacht op richt. Volgens Van den Hout gaat de onlangs geïntroduceerde autosite Zomoto nog verder dan Gaspedaal. 'Of we stappen tegen die site gaan ondernemen, weet ik niet. Als er een uitspraak komt in de bodemprocedure, geldt die automatisch ook voor Zomoto.'