Twinkle | Digital Commerce

Apple verlaagt prijs muziekdownloads in Engeland

2017-11-11
170130
  • 1:22

Apple verlaagt de prijzen van zijn muziekdownloads in de Britse iTunes Music Store. Binnen zes maanden wordt het downloaden van muziek ongeveer 10 procent goedkoper.

De Europese Commissie, die onderzoek deed naar de prijzen van de digitale muziekwinkel van Apple, is blij met de aankondigde prijsverlaging. De commissie verwacht niet dat er nog sancties of maatregelen tegen Apple nodig zijn.

De zaak kwam aan het rollen na een officiële klacht van de Britse consumentenbond Which?. Volgens de organisatie betalen Engelsen voor hun muziek bij iTunes meer dan andere Europeanen. De muziekwinkel van Apple is actief in zestien Europese landen, waaronder Nederland.

Omdat iTunes-klanten alleen bij de winkel in hun land kunnen kopen, was hier volgens de consumentenorganisatie sprake van onterechte prijsverschillen.

Volgens Apple worden de hogere prijzen in Engeland ten opzichte van de rest van Europa veroorzaakt door de grote platenmaatschappijen. Apple heeft de platenmaatschappijen onder druk gezet. Het bedrijf dreigt de relaties met de platenmaatschappijen te verbreken als ze niet binnen zes maanden hun prijzen in Engeland gelijktrekken met de prijzen elders in Europa, aldus een woordvoerder.

Het onderzoek van de EU heeft zich overigens niet gericht op de marktpositie van Apple, die volgens sommige deskundigen nogal overheersend is op het gebied van muziekdownloads. Volgens de EU is Apple niet dominant op de muziekmarkt. Dat de muziekbestanden alleen met Apple-software en -hardware kunnen worden afgespeeld, is vanwege het ontbreken van marktdominantie geen probleem, aldus een woordvoerder van EU-commissaris Neelie Kroes (Mededinging).