Twinkle | Digital Commerce

Het ECD - ook in uw belang!

2016-06-03
169130
  • 1:11

Met het elektronisch consumentendossier (ECD) kunnen webwinkeliers aankoopgegevens uitwisselen. In 2009 worden ook deurwaarders, inpakbedrijven en individuele postbodes aangesloten op het landelijk ECD.

Het is belangrijk dat webwinkeliers veilig en betrouwbaar relevante aankoopgegevens met elkaar kunnen delen. Dat maakt de kans op het onnodig aankopen van totaal overbodige artikelen kleiner en het ondersteunt de samenwerking tussen dienstverleners.

Eerst toestemming voor inzage
Webwinkels van bijvoorbeeld verzekeraars of banken mogen uw aankoopgegevens alleen inzien indien u ooit een webshop heeft bezocht én het nodig is voor cold calling. Bovendien moet een webwinkel altijd eerst toestemming gevraagd hebben voor inzage. Zoals u weet gaat dit meestal automatisch, met een vinkje op een plek die u niet verwacht. Andere belanghebbenden zoals buren en collegae kunnen uw gegevens niet inzien.

Voordelen van het ECD
- U helpt mee het internationale terrorisme te bestrijden;
- Andere webshops weten welke producten u graag koopt, of voor welke producten u allergisch bent;
- De incasso via de deurwaarder verloopt eenvoudiger en veiliger, u hoeft niet alles opnieuw uit te leggen.

Bezwaar?
Het is mogelijk dat u niet wilt dat andere webshops uw aankoop gegevens inzien. Uw webshop kan u vertellen wat de mogelijke nadelige gevolgen voor u zijn als u toch bezwaar maakt. Ook kunt u proberen om een email te sturen naar Thuiswinkel.org.

Procedure en kosten
Bezwaar maken kan alleen met gebruikmaking van een bezwaarformulier (pdf). De kosten bedragen € 17,50, over te maken naar Electronic File Systems B.V. t.a.v. A. Klink. De eerste 10 inzenders ontvangen een leuke attentie.