Twinkle | Digital Commerce

Wal-Mart trekt stekker uit videodownloaddienst

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:26

's Werelds grootste winkelketen Wal-Mart is binnen een jaar gestopt met zijn videodownloaddienst. De stekker is op 21 december uit de dienst getrokken, officieel omdat Hewlett-Packard de dienstverlening van de achterliggende systemen staakte.

Aan de reden die Wal-Mart opgeeft voor het beëindigen van de downloaddienst wordt echter wel getwijfeld. Volgens Kim Peterson van MSN Money is de werkelijke reden het gebrek aan interesse voor de dienst.

Ook heeft het imago van Wal-Mart de videodownloaddienst mogelijk parten gespeeld. 'Het traditionele karakter van Wal-Mart overschaduwt zijn online identiteit', aldus Peterson. Volgens haar past de videodownloaddienst niet bij het imago van de winkelketen. 'Als ik nu naar de site kijk zie ik dat Wal-Mart caloriearm water en producten aanprijst die helpen bij het stoppen met roken. Dat is precies het soort mensen dat de site bezoekt, ze komen er niet om video's te downloaden.'

Analist Michael Pachter, die aandelen in de sector consumentenelektronica volgt voor Wedbush Morgan Securities, reageert evenmin verbaasd. 'Dit overkomt Wal-Mart vaker omdat ze grote hoeveelheden van producten verkopen, denken ze dat ze hun succes ook kunnen uitbreiden met nieuwe productlijnen', zo zegt hij tegenover persbureau Bloomberg.

Dvd-kwaliteit

Wal-Mart bood sinds februari ongeveer drieduizend films en tv-shows aan. Daarmee ging het bedrijf de concurrentie aan met onder meer Movielink, Apple, Cinemanow en Netflix.

Het concept van de videodienst kwam erop neer dat nieuwe films voor 20 dollar gedownload konden worden. Wat oudere films kostten tien dollar en tv-shows waren voor twee dollar te downloaden. Volgens Wal-Mart duurde het ongeveer drie kwartier voordat iemand met een breedbandverbinding een film had gedownload die naar eigen zeggen vergelijkbaar was met dvd-kwaliteit.

HP geeft als reden op dat de markt voor betaalde videodownloads zich niet ontwikkeld zoals verwacht.